SPLITSKA MEGA AFERA: U slučaju Čistoća osumnjičeno 35 osoba, šteta preko milijun i pol kuna

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Splitski ured USKOK-a otvorio je istragu protiv 35 osoba zbog kaznenih djela zlouporabe i mita u komunalnoj tvrtki Čistoća. 

Kako smo već izvijestili, PNUSKOK jučer je priveo direktora Čistoće Antu Aleksića te još petoricu radnika s odlagališta otpada Karepovac. Preostali osumnjičenici terete se da su poticali djelatnike Čistoće na zlouporabe te im davali mito za zbrinjavanje šuta i drugog otpada na Karepovcu. 

USKOK sumnja da se osim građevinskog, odlagao i komunalni te opasni azbestni otpad, i to sve u jeku sanacije Karepovca i pripreme za njegovo ozelenjavanje. 

Vozilima Čistoće prebacivali šut na Karepovac

Aleksića sumnjiče da je od 19. veljače do 27. travnja na nagovor i traženje desetorice osumnjičenika, u namjeri da im na štetu Čistoće pribavi nepripadnu materijalnu korist, u više navrata naložio zaposlenicima da službenim vozilima od tih osumnjičenika preuzmu građevinski otpad te ga potom odvezu i odlože na Karepovac kako bi izbjegli zbrinjavanje i plaćanje po ovlaštenom koncesionaru. 

Aleksića sumnjiče da je voditelju otpada naložio da njemu bliskim osobama odobri dovoz i odlaganje šuta znajući da se takva vrsta otpada ne smije odlagati na Karepovcu jer je to protivno pravilniku o načinima i uvjetima odlaganja otpada. Odobravao je i prihvat otpada kojeg je dozvoljeno odlagati, ali bez plaćanja odgovarajuće naknade, zbog čega je Čistoća oštećena za najmanje 284.473 kuna. 

Sumnja se i da je voditelj od početka ožujka do početka svibnja na nagovor i traženje devetorice drugih osumnjičenika dozvolio odlaganje građevinskog otpada. Odobravao je i prihvat otpada kojeg je dozvoljeno odlagati bez plaćanja naknade, zbog čega je Čistoća oštećena za najmanje 173 tisuća kuna. 

Na splitsko odlagalište bacali i opasni azbest  

Sumnja se i da su četvorica zaposlenika s Karepovca, bageristi i pomoćni radnik, od kraja veljače do početka svibnja zatražili od 12 drugih osumnjičenika novčanu nagradu od 150 do 500 kuna po kamionu za omogućavanje ulaza na Karepovac radi odlaganja opasnog azbestnog otpada te građevinskog i komunalnog otpada bez evidentiranja, vaganja i plaćanja naknade za odloženi otpad iako su znali da se građevinski i azbestni otpad ne smiju odlagati na Karepovcu, a da se komunalni otpad mora izvagati radi plaćanja novčane naknade. Osumnjičeni zaposlenici Čistoće su tako odloženi otpad radnim strojevima prekrivali zemljom. Tako je Čistoća oštećena za najmanje 1.197.630 kuna. Predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv petorice osumnjičenika. 

Share.

Leave A Reply