Splitska plaža Žnjan uskoro postaje najveće splitsko gradilište

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Žnjan postaje najveće gradsko gradilište. Na prostoru koji se može usporediti s 40 nogometnih igrališta bit će brojni zanimljivi rekreativni sadržaji, a investicija je vrijedna 35 mil. eura. 

– Naslijedili smo ovaj projekt od naših prethodnika, urbanisti su napravili sve što treba da se on privodi početku, a nadam se vrlo skoro i kraju, rekao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak za HRT

Nedavno smo potpisali ugovor s ministarstvom kojim je naša tvrtka Žnjan dobila koncesiju na rok od 40 godina. Napravili smo sve preduvjete, predali smo građevinske dozvole, a sada izvodimo dokumentaciju za natječaj koji bi raspisali uskoro i pronašli izvođače i ovog proljeća počeli s radovima, naveo je Puljak.

– Nadamo se da će ti radovi trajati godinu dana i da bi u ljeto 2024. Žnjan zaista postao najljepša plaža u Hrvatskoj, a i šire, na koju će svi građani Splita biti napokon ponosni, kazao je.

I Puljkov prethodnik na mjestu gradonačelnika pokušao je riješiti situaciju i počeo je sa “obračunom” s ugostiteljima na plaži. Puljak je nastavio taj put, međutim, teško je pribaviti potrebnu dokumentaciju, nisu prikupljena niti financijska sredstva. Upitali smo gradonačelnika Splita kako će to riješiti?

– Sada finaliziramo razgovore o financijskim sredstvima. Podignut ćemo kredit u nekoj od banaka kroz koji ćemo dobiti sredstva i to neće biti problem. Postoji velika zainteresiranost za ovaj projekt koji je dobar i vrijedan, ističe Puljak.

– Moj prethodnik očistio je Žnjan od nelegalnih objekata, urbanisti su napravili sve što treba da se projektna dokumentacija napravi i sada smo u jednoj dobroj fazi kada ćemo uskoro početi s radovima, kaže.

No to nije jedini projekt, ide se prema istočnoj obali, odnosno trajektnoj luci.

– Upravo smo završili anketni natječaj kojim su arhitekti i urbanisti donijeli prvenstveno rješenje za regulaciju prometa, koje ćemo realizirati u nekoliko faza, a zatim i neka druga rješenja, kao što su primjerice produžetak Rive do palače i spajanje Rive, pazara i istočne obale u jedan prostor oko tzv. Dalmacijavina koji bi se isto tako trebao urediti. Donijeli su idejna rješenja za ostatak istočne obale koji bi se spojio sa šetnicom od pazara do Katalinića briga. Sve bi to bili javni sadržaji, bez hotela i bez stanova, rekao je Puljak i dodao da sve što rade, rade prvenstveno za građane Splita i okolnog područja aglomeracije kojoj je Split središte, a bit će u konačnici dobro i za goste.

Jedan od najvećih splitskih problema je nedostatak parkirališta, tj. problem urbane mobilnosti.

– To je problem u kojem danas imamo piramidu mobilnosti takvu da imamo najviše automobile, zatim javnog gradskog prijevoza, slijede biciklisti, a najmanje je pješaka. Izrađena je studija, uz pomoć stručnjaka, kroz koju ćemo u nekoliko godina okrenuti tu piramidu tako da ima najviše pješaka, a najmanje automobila, rekao je.

– Javni gradski prijevoz, koji je sada dobar, želimo još popraviti da bude dostupan svim građanima, a automobile maknuti s ulica i omogućiti da naš grad bude ono što doista je, a to je najlipši grad na svitu, zaključio je Puljak.

Share.

Leave A Reply