Splitske škole neće nadoknade raditi subotama, skratit će se zimski i proljetni praznici

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon danas održanog sastanka u Banovini na kojem je prisustvovalo 23 od 29 predstavnika splitskih škola, donesen je zaključak načina nadoknade nastave nakon najduljeg štrajka u prosvjeti u povijesti samostalne Hrvatske, koji je trajao 36 radnih dana i završio u prošli utorak.

U splitskim školama su kao model kao nadoknade propuštene nastave odabrali skraćivanje zimskih i proljetnih praznika, kaže pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Splita Mate Omazić.

 

“Prisutni ravnatelji, njih 23 od 29 jednoglasno su prihvatili prijedlog koji ćemo uputiti županiji Splitsko- dalmatinskoj. Kalendar rada se mijenja i nastava će se nadoknaditi po sljedećem rasporedu: prvi dan je 23. prosinca koji će biti radni, a 24. prosinca počine zimski odmor koji će završiti 6. siječnja. Tako će drugo polugodište započeti već 7. siječnja, čime se zimski odmor skraćuje za 4 dana, proljetni odmor prema prijedlogu ravnatelja od 9. do 13. travnja, a nastavak je do 26. lipnja, kada se planira zadnji nastavni dan, a takav je i naputak ministarstva.

Time će se ostvariti dovoljan broj radnih dana za nadoknadu u svim školama koje su bile u štrajku”, kaže Omazić i dodaje kako su neke škole bile malo više, a neke malo manje u štrajku, a ovim prijedlogom će se svima omogućiti nadoknada svih nastavnih dana, kako bi se nadoknadila propuštena nastava, a ujedno se neće raditi subotom.

Ovo je prijedlog u koji se moraju uklopiti sve splitske škole, a škole koje će mijenjati vrijeme praznika ili produljiti trajanje nastavne godine dužne su dostaviti prijedlog izmjena i dopuna županijskom Upravnom odjelu nadležnom za poslove obrazovanja, koji će Ministarstvu dostaviti ujedinjeni zahtjev za sve škole koje su zatražile izmjene, i to najkasnije do 16. prosinca ove godine.

“Neke škole će tako raditi manje, a neke više, ovisno koliko su koje škole izgubile radnih dana za vrijeme štrajka”, dodaje Omazić.

Đuro Baloević, predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, napominje i kako oni učenici čiji su roditelji, primjerice, uplatili skijanje u trećem tjednu zimskih praznika, neće imati problema.

“I dosad su roditelji mogli opravdati tri do četiri dana izostanka s nastave, a ako je potrebno izostati više od toga, roditelji mogu poslati zahtjev učiteljskom vijeću škole i ravnatelju zahtjev i nikakvih problema neće biti oko odobrenja.”

Mogućnost produljenja školske godine kao jedan od modela nadoknade najavile su čak 992 obrazovne ustanove od 1144, koliko je odgovorilo na upitnik koji je podijelili resorno ministarstvo. Međutim, iz tog upitnika vidljivo je da su neke škole, a Ministarstvo nije objavilo njihova imena jer za to nije dobilo njihovu suglasnost, poslale, blago rečeno, čudne odgovore: primjerice, iz tri obrazovne ustanove tvrde kako su u štrajku provele 18 dana, iako je on u svakoj školi maksimalno mogao trajati 16 radnih dana, a tri su se izjasnile da su štrajkale 17 dana.

Ukupno dvije škole najavile su kako školsku godinu namjeravaju produljiti za čak 16 dana, što bi praktički značilo da bi nastava u njima trajala do 10. srpnja! U srpanj bi, prema izjavama iz upitnika, zbog održavanja propuštene nastave moglo prijeći čak 40 škola koje su školsku godinu namjeravale produžiti za osam i više dana.

Takve i slične planove već u startu zaustavilo je Ministarstvo obrazovanja: ministrica Blaženka Divjak u uputama jasno poručuje kako će se nastavna godina zbog nadoknada moći najviše produljiti do 26. lipnja odnosno do 29. svibnja iduće godine za maturante. To je najviše šest radnih dana nakon 17. lipnja, a sve škole koje su planirale više od toga (ukupno je riječ o 140 osnovnih i srednjih škola koje su planirale tako održati sedam do 16 nastavnih dana) morat će se drukčije organizirati.

Također, ministrica je pozvala škole da što hitnije donesu plan nadoknade i poštuju potrebnu proceduru te zakonska ograničenja, a čitav postupak mora završiti do ponedjeljka 16. prosinca.

Dodajmo kako će se svaka škola koristiti određenim modelom nadoknade sukladno broju nastavnih dana koje treba nadoknaditi, a, primjerice, u anketi Ministarstva 70 osnovnih i srednjih škola izjasnilo se kako ne treba nadoknaditi ni jedan jedini nastavni dan, 48 ih ima između jednog i deset dana, 554 između 11 i 15 dana, a njih najviše, ukupno 466, svih 16 dana štrajka. Kao najčešće scenarije nadoknade, osim produljenja školske godine, i Ministarstvo i škole već su najavljivali skraćenje zimskih praznika s tri na dva tjedna, ukidanje proljetnih praznika u tjednu nakon Uskrsa, s tim da bi bez nastave bili na Veliki petak 10. travnja i Uskrsni ponedjeljak 13. travnja.

Kad je riječ o subotama, Ministarstvo podsjeća kako osnovne škole, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, imaju petodnevni radni tjedan, a subotama mogu raditi samo one koje imaju više od dvije smjene. Iznimno, škole koje rade u jednoj ili dvjema smjenama subotama smiju raditi jedino u tjednu kad pada neki praznik ili blagdan, a to bi, prema uputama Ministarstva, mogle biti one 11. siječnja, 18. travnja, 2. svibnja i 13. lipnja 2020.

Share.

Leave A Reply