Splitski kardiokirurg prijavljen za četiri smrtna slučaja: među 25 pogrešaka koje mu se stavljaju na teret su i aljkavost zbog male plaće i kartanja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na Zavodu za kardiokirurgiju splitskog KBC-a već duže nema mira. Naime, prije godinu dana, tadašnji šef splitskih kardiokirurga osumnjičen je za navodno primanje mita i od tada se na Odjelu, koji je u Splitu oformljen prije 12 godina, uvukao nemir i u velikoj mjeri su poremećeni međuljudski odnosi.

Nakon afere navodnog primanja mita na površinu je upravo isplivala nova, u kojoj anonimni prijavitelj, najvjerojatnije djelatnik bolnice, proziva jednog drugog splitskog kardiokirurga za navodni veliki broj pogrešaka prilikom operacija. Spominje 25 operativnih zahvata, pa čak i četiri smrtna slučaja koji su navodno bili “povezani” s tom nestručnošću.

ŽURILO MU SE NA KARTANJE?!

Sada prozvani liječnik, koji je nakon “afere mito” došao na mjesto šefa Kardiokirurgije, po anonimnoj prijavi pogrešno je rekonstruirao aortu što je dovelo do smrtnog ishoda. Ugradio je navodno preveliki umjetni aortalni zalistak, što je zatvorilo koronarne arterije te dovelo do srčanog infarkta, moždanog udara i na kraju smrti.

Dalje “anonimac” tereti prozvanog liječnika da mu je “na stolu” preminuo bolesnik kojeg je operirao, ali da mu je ipak aortalni graft postavljen, i to uz komentar liječnika kako će “bolesnik bolje izgledati na Patologiji”.

Dalje po ovoj prijavi, prozvani liječnik je govorio kako mu je mala plaća, pa navodno zato neke postupke uopće nije radio jer mu se nije dalo, ili pak zbog toga jer ga čeka “ekipa” za kartanje.

Zbog svega ovoga ravnatelj splitskog KBC-a prof. dr. Julije Meštrović je naložio izvanredni unutarnji nadzor, koji će za nekoliko dana, nakon što bude pregledana sva medicinska dokumentacija, donjeti pravorijek, odnosno odluku je li se sve radilo “po zakonu struke” ili ima istien u anonimnoj prijavi.

Međutim, ravnatelj splitske bolnice, kao ni njegovi pomoćnici i zamjenik, nikad službeno nisu dobili ovu anonimnu prijavu, već su za nju doznali iz bolničkih krugova jer su to anonimno pismo dobili šefovi nekih drugih bolničkih odjela. Tada je netko dojavio u Ravnateljstvo KBC-a Split “što šeta” po hodnicima KBC-a, pa je ravnatelj zatražio kopiju “pisamca”.

Ujedno se postavlja pitanje kako su se sve ove nepravilnosti na Kardiokirurgiji mogle događati u proteklih godinu dana, kada javnost zna da su od “afere mito” u rad splitske kardiokirurgije uključeni eminenti kardiokirurzi iz Zagreba, koji su asistirali prilikom operativnih zahvata.

U PET DANA SPASILI DESET ŽIVOTA

– Mi smo dobili prijavu protiv kolege koja je išla na Povjerenstvo za unutarnji nadzor. No, moram reći da kolege iz Zagreba nikada nisu asistirale kolegi protiv kojeg je usmjerena ova anonimna prijava. Mislim da je ovo pranje prljavog rublja, koje nikome ne koristi, a ponajmanje KBC-u Split i zaposlenicima ove bolnice. Mi na Kardiokirurgiji danas operiramo više nego u zadnje četiri godine i tako smo u proteklih pet dana obavili 10 teških kardiokirurških zahvata kojima smo spasili 10 života. Svakom pacijentu koji dođe na splitsku Kardiokirurgiju mogu garantirati da je apsolutno siguran u bolnici i da će na našem odjelu dobiti uslugu koju bi dobio bilo gdje u Europi. Mislim da se radi o podloj prijavi, onako ispod pojasa. Što će dalje biti ja ne mogu znati, samo znam da su već neke prijave bile poslane policiji, a što je policija učinila ja ne znam – rekao nam je dr. Jakov Vojković, koji je šef splitske Kardiokirurgije od 13. prosinca prošle godine, treći u zadnjih godinu dana.

Za kraj još jedna informacija, i to o dolasku kardiokirurga iz KB-a Dubrava u Split, koji bi za desetak dana trebao početi raditi u KBC-u Split.

SAMO ‘IZNUTRA’

– Mi radimo sve što je u našoj moći da svoj posao obavljamo najbolje što možemo i nadamo se kako pacijenti neće izgubiti povjerenje u naš rad – rekao je dr. Vojković.

Tko je poslao anonimno pismo nitko u bolnici ne zna, već se nagađa, a svi uglavnom spominju da je to pismo moglo doći samo “iznutra”, odnosno sa Kardiokirurgije, jer u pismu postoje specifične informacije koje je teško znati nekome tko tu ne radi. 

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply