Splitski Odjel za neonatologiju dobio je od života značajan uređaj za novorođenčad iz ruku vatrogasaca

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Uređaj za isporuku dušičnog oksida stigao je na poklon Odjelu neonatologije splitskog KBC-a kao epilog humanitarne akcije Javne vatrogasne postojbe Split “Srcem za male heroje”, a koja je kao vrhunac imala utrku krajem srpnja prošle godine od Rive do Vile Dalmacija.
 Dobili smo uređaj koji liječi veliki problem kod novorođenčadi – plućnu hipertenziju koja može biti uzrokovana različitim čimbenicima, a neliječena hipertenzija dovodi do smrtnog ishoda. Naši vatrogasci javili su nam se s idejom da nam pomognu i pitaju što treba. Mislila sam kako će to biti neki manji iznos, ni u snu nisam ovo očekivala. Nemam riječi zahvale, jednostavno – kazala je voditeljica Odjela neonatologije u KBC-u Split Marija Bucat.
Prvi je ovo takav uređaj na neonatologiji, a u slučaju potrebe posuđivao bi se od splitskog KBC-a i Jedinice intenzivnog liječenja Klinike za pedijatriju. Na godišnoj bazi potrebu ovog uređaja treba do sedmero novorođenčadi, u prosjeku.
Uređaj je vrijedan gotovo 260 tisuća kuna.
– Akcija je potekla od samih pripadnika Vatrogasne postrojbe i vrlo smo rado krenuli u akciju. Baš nam je drago da smo uspjeli. Treba se zahvaliti svim sudionicima i donatorima, a treba reći kako nam je namjera da ova utrka bude tradicija. Druga bi se humanitarna akcija održala na ljeto, a i u toj akciji ćemo prikupljati sredstva za novi uređaj – istaknuo je Mario Mikas, prvi čovjek gradske Vatrogasne postrojbe.
izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply