‘Stano-uprava‘ nakon urušavanja dijela krova u Andrićevoj: ‘Izradili smo projekt sanacije prije godinu dana, stanari ga nisu prihvatili. Sada hoće‘

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz upraviteljske firme “Stano-uprava” poslali su priopćenje u svezi pada krovišta sa zgrade na adresi Andrićeva 3 u Splitu. Podsjećamo, u subotu je pukim slučajem izbjegnuta tragedija kada je kraj Đardina, sa stare zgrade koja datira iz 19. stoljeća, pao vijenac s krova i urušio se dio potkrovlja.

U tom trenunku, tom inače prometnom pješačkom ulicom, nije bilo prolaznika, a tona materijala, cigli, zida i žbuke sruštila se na šetnicu točno pred vratima prodavaonice odjeće i pekarnice.

Stanari su kazali kako su već prije upozoravali na stanje zgrade još otkako je u manjem potresu prije nekoliko godina s tog je mjesta otpala cigla, pa su prijavili štetu kotaru Grad, no nije bilo rekacije

Prije četiri godine, navode, izrađen je i projekt sanacije, dok su im iz “Stano-uprave” kazali kako nema dovoljno sredstava. No, iz ove gradske tvrtke govore drukčije:

– “Stano-uprava” kao upravitelj, sukladno odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada te drugim propisima i potpisanim ugovorima, prije više od godinu dana, za predmetnu zgradu izradila plan i program u kojem je kao prioritet utvrdila obvezu hitne sanacije krovišta. Od ovlaštene arhitektice pribavljen je projekt sanacije.

Međutim, natpolovična većina suvlasnika nije dozvolila predloženi način hitne i nužne sanacije, nego je htjela vrstu sanacije koju nisu odobrili konzervatori.

Na žalost, mi kao upravitelj nismo u mogućnosti prisiliti suvlasnike da prihvate sanaciju kakvu predlažemo bez suglasnosti natpolovične većine suvlasnika koje, u konkretnom slučaju, nije bilo.

Grad, kao manjinski suvlasnik samo jednog prostora na spomenutoj zgradi, također, nije mogao narediti ostalim suvlasnicima potrebnu sanaciju protivno volji ostalih suvlasnika.

Nakon ovog nemilog događaja, u kojem, na sreću, nitko nije stradao, naš nadzorni referent kontaktirao je predstavnike suvlasnika pa je sada izvjesno da će natpolovična većina suvlasnika zasigurno prihvatiti neophodnu sanaciju – poručuju iz “Stano-uprave”.

Share.

Leave A Reply