Stanovnici protiv stanova POS-a na mjestu gdje su parking, boćalište i park za pse: Odustanite od gradnje, inače ćemo se vezati za bagere

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradonačelnik Ivica Puljak, kao dio plana gradnje POS-ovih stanova na nekoliko lokacija u Splitu, u ponedjeljak planira obići potencijalno zemljište na Ravnim njivama.

Riječ je o zemljištu nasuprot DES-u, na kojem se trenutno nalaze parkiralište kapaciteta 40 parkirnih mjesta, boćalište i park za pse. Iz stranke HSLS Gradskog kotara Ravne njive vrlo su brzo izrazili negodovanje ovim potezom gradonačelnika Puljka.

Naime, u objavi Facebook stranice “HSLS G.K. Ravne njive” stoji kako Grad na tom zemljištu planira izgraditi zgradu sa 185 POS-ovih stanova, i to bez garaža.

U Facebook objavi također su poručili da će prosvjedovati, organizirati peticiju, što god je potrebno, kako bi spriječili tu gradnju.

POVRŠINA JE ISKORIŠTENA ZA POTREBE GRAĐANA

S planom gradske uprave ne slaže se ni Mirko Ramljak, predsjednik ovoga gradskoga kotara (HDZ), koji smatra da bi ovaj potez dodatno otežao već ionako nepovoljnu situaciju s parkirnim mjestima.

– Kotarsko vijeće protivi se gradnji na navedenoj lokaciji jer je ova površina već iskorištena za potrebe građane. Tu je parkiralište, park za pse, u koji dolaze i stanovnici iz okolnih kvartova, i jedino boćalište u kvartu, na kojem se okuplja mnogo građana treće životne dobi – kaže nam Ramljak.

Kao prikladniju lokaciju za gradnju navodi mjesto gdje je sada Prometova garaža u Hercegovačkoj ulici, a o projektu izmještanja garaže na Dračevac i gradnje POS-ovih stanova na tome mjestu već se govorilo i za vrijeme prošle gradske vlasti.

– Možda njima ova čestica od nekih 4000 četvornih metara izgleda lijepo za gradnju zgrade, ali činjenica je da je ona u potpunosti iskorištena. Gradska bi vlast trebala raditi na poboljšanju kvalitete života ljudi, a ne na tome da je smanjuje. Vjerujem da je gradonačelnik razuman čovjek i da će odustati kad čuje naše argumente – poručuje prvi čovjek kotara.

Jedan od rijetkih splitskih kvartova koji je koliko-toliko planski izgrađen upravo su Ravne njive. Da je gradnja na ovoj lokaciji neprikladna te da bi se njome dodatno “zagušio” prostor, slaže se i Hrvoje Bašić, kotarski vijećnik iz redova HSLS-a i pokretač inicijative protiv gradnje na ovoj lokaciji. Problem su prvo pokušali riješiti, veli nam, institucionalno, preko Kotara.

– Vijećnici su u Kotaru glasali protiv ovog prijedloga, stoga se ne bi trebalo ići preko te odluke. Za razliku od drugih kvartova u gradu, Ravne njive građene su planski, imaju sve, i zelene površine i igrališta, jedino nam nedostaje parkirnih mjesta. Ovom gradnjom “zagušio” bi se prostor, a prostor postojećeg parkirališta i parka za pse zamijenila bi nova zgrada, i to bez garaže. Mi to jednostavno ne možemo dopustiti – poručuje mladi HSLS-ov vijećnik.

DIOKLECIJANOV VODOVOD

S nekoliko smo strana već načuli da upravo ispod ove parcele prolazi antički Dioklecijanov vodovod, a tu nam je informaciju potvrdio i Bašić.

– Doznao sam to od jednoga arhitekta i od mnogo starijih građana u kvartu. Oni tvrde da se i prije planiralo tu graditi, ali se zbog toga odustalo. Mislio sam da će se i sada zbog toga odustati od gradnje, ali to se nije dogodilo. Nadam se da ćemo kao ljudi porazgovarati te da će gradska vlast zdravorazumski odustati od ideje o gradnji. Ako vlast uopće ima sluha za ono što im građani govore – poručuje Bašić, koji je o ovom pitanju poslao i upit Društvu arhitekata, ali još nije dobio odgovor.

Kućica za ulaz u akvedukt, kako nam kaže, nalazi se kod trgovine “Tommy”, pokraj DES-a. Veli nam i da su s njim već kontaktirali brojni nezadovoljni građani, koji su spremni i na prosvjed i na prikupljanje potpisa za peticiju, što god treba da se gradnja POS-ovih stanova na toj lokaciji zaustavi. Neki su građani čak, kaže nam, rekli kako su spremni i “vezati” se za bagere ako gradnja počne.

Ako Grad ne odustane od ove ideje, prvi potez koji će Ramljak, vodeći čovjek kotara, napraviti jest sazivanje zbora građana iz okolnih zgrada kako bi se izjasnili o ovom pitanju.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply