Stigao Steinway! Hrvatski dom ima novi koncertni klavir, počinje nova faza u glazbenom životu Splita

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Što je koncertna dvorana bez klavira? Splitska glazbena scena a i svi Splićani koje raduje činjenica da grad ima napokon i novu zgradu za izvođenje klasične, jazz, baštinske i uopće lijepe glazbe nemaju više taj problem – u subotu je stigao i koncertni klavir.

I to od najbolje vrste, renomiranoga svjetskog proizvođača “Steinway& Sons”, jedini takav u gradu. S obzirom na renome, “po defaultu”, rekli bi mladi – i isporuka je bila primjerena dragocjenom teretu.

U pratnji troje zaposlenika zagrebačkog Piano centra, ovlaštenog distributera tvrtke sa sjedištem u New Yorku, stigao je u kombiju sa pratećom mehanizacijom, malim “gusjeničarem”, fiksiran i osiguran. Već ranije su Zagrepčani provjerili rutu i izmjerili sve kote zgrade Hrvatskog doma Split u Tončićevoj ulici tako da je prijenos klavira, uz stepenice do pozornice, trajao nešto malo više od pola sata.

U samom finalu, kad je trebalo povući instrument težak između 580 i 600 kilograma do njegova mjesta, pomažući se vunenom dekicom na podu, priskočili su u pomoć još trojica – v.d. ravnatelja Hrvatskog doma Marin Kaporelo, tehničar, te gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji nikako nije želio propustiti čitav događaj.

V.d. ravnatelju je uz koncertni klavir uručen i njegov ključ, upakiran u dekorativnu kutiju. Kako nam kaže Kaporelo, klavir će mirovati sljedećih šest, sedam dana, a prva će na njemu zasvirati Martina Filjak koja ga je i odabrala za Splićane u Hamburgu u Njemačkoj.

Zaposlenik Piano centra još će ga jednom naštimati, nakon čega će i Splićani imati prilike čuti kako zvuči koncertni klavir vrijedan 1,25 milijuna kuna s PDV-om. Naime, 8. travnja ugledna pijanistica održat će koncert u Splitu, a svirat će glazbu J.S.Bacha, F. Liszta J. Haydna. Lijep početak nove faze u glazbenom životu grada!

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply