Stižu kazne za razvratno ponašanje u Splitu! “Teško je naći balans između turizma i suživota građana”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Opijanje po ulicama, uriniranje, povraćanje, pa i seks – sve su to prizori koje su Splićani ovoga ljeta vidjeli i usred bijela dana.

Grad to želi zaustaviti novom Odlukom o komunalnom redu, koja je na javnom savjetovanju. A kazne su rigorozne, bune se i ugostitelji.

U Splitu za RTL  Leonom Grgić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne poslove Grada Splita, komentirala je situaciju.  

Nova odluka o komunalnom redu bi pred gradske vijećnike bi trebala u prosincu, ako na toj sjednici odluka prođe u primjeni će biti od 1. siječnja iduće godine.

– Većina tih prekršaja zapravo nisu prekršaji po komunalnom redu već prekršaji sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. Ono što mi možemo nagledati je hodanje u kupaćem kostimu ili bez odjeće za što je propisana kazna od 150 eura. Po pitanju ostalih prekršaja, njih kažnjava policija s tim da Grad Split ima ovlasti donijeti odluku o prekršajima protiv javnog reda i mira koja se namjerava donijeti iduće godine, a koja će nadamo pokriti neke od ovih prekršaja tako da će prema njima moći postupati i komunalno redarstvo, poručila je.

Prokomentirala je i koliko će im trebati komunalnih redara i je li već neka kazna do sada bila naplaćena.

– Po trenutno važećoj odluci o komunalnom redu nije moguće kažnjavanje osoba koje hodaju u kupaćem kostimu. Što se tiče ostalih kazni, one su sve podijeljen u dvije kategorije. Najčešća kazna je ona od 150 eura za fizičku osobu i 300 eura za one prekršaje koji su malo ozbiljniji. Komunalno redarstvo ima pravo na asistenciju policije. Mi smo upravo donijeli novi ustroj tako da smo uveli novi princip rada. Imat ćemo imati 21 redara raspoređenih po kotarevima i 12 koji će biti u zgradi gradske uprave kao pripomoć u onim prekršajima koji su ozbiljniji, kazala je Grgić.

Građani su zadovoljni, ali ugostitelji tvrde da će im se smanjiti zarada ukidanjem terasa.

– Mi moramo sagledati građane koji žive u zoni A odnosno u zoni koja je zaštićena tako da je jako teško pronaći balans između turizma i suživota naših građana. Dio terasa ugostiteljskih objekata će se smanjiti u skladu sa smjernicama konzervatora, ali u skladu s urbanističkim i prometno-pješačkim smjernicama. To nije neki veliki broj. Cijeli plan o postavljanju terasa je na savjetovanju tako da pozivamo građane da sudjeluju na tom savjetovanju i daju nam primjedbe, objašnjava Leona Grgić za RTL

Share.

Leave A Reply