Što će biti sa splitskim škverom? Zbog dugotrajne blokade, pet Brodosplitovih tvrtki sa 868 radnika klizi u stečaj, radnicima prijete otkazi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

More je uobičajeno mirno u splitskoj uvali Supavla, ​​što se ne bi moglo reći za stanje na računima brojnih tvrtki iz “Brodosplitova” sustava koje posluju na toj zaklonjenoj lokaciji Kaštelanskog zaljeva, preko puta otočića Barbarinac.

Uvala je otvorena prema sjeveru i izložena jedino buri. A financijskoj buri moglo bi biti izloženo pet škverskih tvrtki kojima prijeti – stečaj.

Tomislav Debeljak, vlasnik DIV Grupe i splitskog brodogradilišta, podijelio je odavno “Brodosplit” na manje i veće tvrtke. Aktivnih je čak 47. U njih je rasporedio i ukupno oko 2000 zaposlenih škverana. Od tih 47 društava devet nema nijednog zaposlenog. Znači, ostaje 38 tvrtki kćeri koje su aktivne i imaju radnike.

Iz javno dostupnih podataka svakomu je vidljivo da čak 23 Debeljakova škverska društva (od spomenutih 38) nisu u stanju podmirivati svoje račune. Drugim riječima – te tvrtke su blokirane. A preostalih 15 zasad nema takvih muka. Na sreću.

Evo zašto ističemo škverske blokade: pet poduzeća iz sastava Debeljakova “Brodosplita” bilo je neprekidno blokirano 120 dana, u četvrtak, 10. lipnja u podne. To su: “Brodosplit-Čelik”, “Brodosplit-Montaža”, “Brodosplit-Boja”, “Brodosplit-Transportna sredstva” i “Brodosplit-Trgovina”.

KOLIKO SU DUŽNI

Navedena poduzeća imaju ukupno 868 radnika. Nemamo podatke o visini neplaćenih faktura.

Ne bude li ugodnih iznenađenja, istaknutim tvrtkama prijeti stečaj, a zaposlenima ostanak bez posla.

Zašto? Ovako odgovara Fina: “Sukladno odredbi čl. 110. Stečajnog zakona, Financijska agencija (dalje u tekstu Fina) je dužna podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka ako pravna osoba u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana te ima zaposlenih, i to u roku 8 dana od isteka toga razdoblja.”

Preciznije, najkasnije 18. lipnja, Financijska agencija morala bi splitskom Trgovačkom sudu uputiti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka i to na jednom od propisanih obrazaca.

Evo kako to tumači Fina:

“Stečajni postupak u skladu sa Stečajnim zakonom provode trgovački sudovi. O podnesenom prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka odlučuje stečajni sudac rješenjem o otvaranju stečajnog postupka ili rješenjem kojim se prijedlog odbija, odnosno odbacuje. Rješenje o otvaranju stečajnog postupka sud dostavlja tijelima koja vode registre, javne knjige, upisnike i očevidnike, a u kojima se po službenoj dužnosti bilježi otvaranje stečajnog postupka.”

O konkretnom slučaju, odnosno o pogibelji u kojoj se nalazi pet škverskih tvrtki Financijska agencija nije nam mogla ništa reći s obzirom na to da za to nije ovlaštena.

Još šest drugih škverskih društava blokirano je neprekidno više od sto dana. Evo ih: “Brodosplit-Interijeri i završni radovi” (115 dana), “Brodosplit-Tvornica dizelskih motora” (105), “Brodosplit-Skela” (107), “Brodosplit-Strojna obrada” (107), “Brodosplit-Informatika” (118) i “Brodosplit-Privremena energetika” (115 dana).

OSTALE BLOKADE

Zapošljavaju ukupno 267 radnika i neka društva će već za koji dan ući u zonu od 120 dana blokade, odnosno nesposobnosti podmirivanja računa. Na rubu su stečajne provalije, osim ako pronađu sredstva za plaćanje, što im svakako želimo.

U blokadi više od 90 dana našla su se još tri škverska poduzeća s 52 zaposlena: “Brodosplit-Računovodstvo i financije” (98 dana), “Brodosplit-Laboratorij” (98) i “Brodosplit-Ljudski resursi” (98 dana). A u kategoriji preko 60 dana blokiranih računa nove su četiri tvrtke iz Debeljakova splitskog brodogradilišnog sustava. Na popisu su: “Brodosplit-Namještaj po mjeri” (79 dana), “Brodosplit-Održavanje” (85), “Brodosplit-Stroj” (85) i “Brodosplit-Ljevaonica” (71 dan). Navedena četiri društva zapošljavaju 98 radnika.

Blokirano je još pet poduzeća, ali u rokovima koji su ipak kraći: “Brodosplit-Automatizacija” 20 dana, “Brodosplit-Čišćenje” 48 dana, “Brodosplit-Plovne dizalice” 20 dana, “Brodosplit-Blok” 20 dana i “Brodosplit-Otpremništvo” osam dana.

Ukupno – 122 radnika.

Treba istaknuti da blokade računa nisu neobična pojava u domaćem gospodarstvu i sporadično se pojavljuju, ali uprave u nekom trenutku plate vjerovnicima dospjele dugove, pa Fina deblokira dojučerašnje dužnike. Sve ovisi o ročnosti i različite su kombinacije.

Ipak, kada se sve sabere i oduzme: 1324 škverska radnika rade u tvrtkama kojima su blokirani računi. Ponovimo, cijeli “Brodosplitov” sustav ima oko 2000 zaposlenih. Nadamo se da nijedan neće ostati bez posla i da će Tomislav Debeljak ipak pronaći način izlaska iz prijeteće financijske stupice, jer je škver izuzetno važan kotač domaćega gospodarstva.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply