Sudamja 2022: Program proslave dan uoči i na sam blagdan sv. Dujma

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svečanošću u  Hrvatskom narodnom kazalištu Split na kojoj će se uručiti nagrade ovogodišnjim laureatima započet će sutrašnji program proslave blagdana sv. Dujma i Dana Grada Splita. Nagrade će uručiti Povjerenica Vlade RH za Split Mirna Veža i predsjednik Komisije za dodjelu javnih priznanja Jakov Prkić. Dodjeli nagrada nazočit će, između ostalih,  izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara te izaslanik predsjednika Vlade RH  župan Blaženko Boban kao i zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

Točno u podne splitski alpinist Ivica Matković izvjesit će hrvatski stijeg na vrhu kampanela crkve sv. Duje.

Kao i proteklih godina  obilježit će se obljetnica prosvjeda pred Banovinom. Uz  istočnu stranu zgrade Gradske uprave  u 12 sati će dragovoljac Domovinskog rata i pričuvni časnik Hrvatske vojske Ivica Balić podignuti zastavu RH uz intoniranje državne himne.

Poslijepodnevni program užežin Sudamje uz tradicionalno otvaranje moćnika i svečanu Večernju u katedrali sv. Dujma, obilovat će i brojnim svjetovnim događanjima kao što su nastup klapa na Rivi  te koncert Gudačkog seksteta Berlinske filharmonije u Hrvatskom domu Split. Na koncertu pod naslovom „Klape Vestibula i Peristil –  Sv. Duji“ u organizaciji Turističke zajednice grada Splita na Rivi će nastupiti   klape Šufit, Iskon, Cambi, Sinj, Porat, Šušur, Ježinac i  More  te Mažoretkinje grada Splita.

Program proslave blagdana sv. Dujma-Dana grada Splita 6. i 7. svibnja  obilježit će  tradicionalni sajam Sudamje na Rivi koji će ove godine ugostiti 150 izlagača iz svih krajeva Hrvatske.

Na sam blagdan 7. svibnja procesija od katedrale sv. Duje  do oltara na Rivi i svečano misno slavlje koje predvodi apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua započet će u 10 sati.Najavljen je dolazak ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek kao izaslanice predsjednika Vlade RH te novog ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića.

 U sklopu Humanitarne plivačke utrke „ Srcem za male heroje“ u organizaciji JVP Split od Kašjuna do Matejuške plivat će splitska daljinska plivačica Dina Levačića s Leom Ćaletom, policijskom službenicom Postaje aerodromske policije Resnik i izvanrednim profesorom dr. sc. Darkom Hrenom s Odsjeka za Psihologiju Filozofskog fakulteta u Splitu.  

Tradicionalna tombula koju će i ovu godinu voditi ‘meštar o’tombule’ Tonči Banov, održat će se  na Rivi s početkom u 17.30 uz nastup mješovite klape Filip Dević. Nakon tombule na Rivi će nastupiti Tamburaški orkestar Folklornog ansambla Jedinstvo Split uz goste iz grada Varaždina – Varaždinski tamburaški orkestar i Klapu HRM Sveti Juraj. Na koncertu „ Sv. Duje moj“  s početkom u 21 sat nastupit će Klapa Cambi Kaštela, Goran Karan i Grupa Vagabundo te nakon vatrometa predviđenog u 23 sata, Tedi Spalato uz Orkestar Gorana Rukavine.

Share.

Leave A Reply