SUDAMJA 2023: Odbor za proslavu usvojio Program s preko 30 događanja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Programom manifestacije „Sudamja 2023.“ kojega je na svojoj posljednjoj sjednici usvojio ovogodišnji Odbor za proslavu, obuhvaćeno je preko trideset manifestacija vjerskog, kulturnog, zabavnog i sportskog sadržaja.

Događanja vezana za Sudamju započela su još 25. ožujka Turnirom o’ balot,  koji se svake subote organizira u lučici Split, a završavaju 14. svibnja Danom Marjana i  revijalnom utrkom veslačkih legendi Oxforda, Cabridgea i Splita u Gradskoj luci. Ipak, najviše programa odvijat će se od 28. travnja, kada je i početak Devetnice u čast sv. Dujma. Od toga dana u splitskoj Prvostolnici svakodnevno će se održavati svete mise, propovjedi i koncerti duhovne glazbe sve do 7. svibnja kad će se nakon procesije od Perstila preko Hrvojeve ulice do Rive održati misno slavlje na Rivi koje predvodi apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić.

U organizaciji Turističke zajednice grada Splita i ove su godine predviđeni brojni nastupi Kulturnih umjetničkih društava i zabavnih glazbenih sastava te raznih manifestacija za sve uzraste. Novost je što se njihovi programi odvijaju na dvije lokacije, uz onu na Trgu Gaje Bulata, po prvi put i na prostoru ispred Peškarije u Marmontovoj.

U okviru ovogodišnje Sudamje veći broj događanja realizirat će i gradska tvrtka Žnjan d.o.o. počevši od programa na Marjanu povodom Međunarodnog praznika rada, organizacije tradicionalnog Sajama Sudamje 5., 6. i 7. svibnja te ove godine čak tri koncerta na velikoj pozornici na Rivi. Tako će 5. svibnja nastupiti Hari Rončević povodom 30 godina svoga glazbenog stvaralaštva, 6. svibnja Magazin, a na sam blagdan sv. Dujma, 7. svibnja, nastupit će Neno Belan & Fiumensi. Ni ove godine neće izostati vatromet kao ni tradicionalna tombula uz nastup Mješovite klape Filip Dević prije početka izvlačenja brojeva.

Među koncertima klasične glazbe ovogodišnje Sudamije za istaknuti je gala koncert violiniste Stefana Milenkovića u Hrvatskom domu u Tončićevoj. Također u Hrvatskom domu, 2. svibnja će s namjerom trajnog očuvanja kulturno-umjetničkog amaterizma u gradu Splitu u okviru programa „Spli’ski konfužjun“ po prvi put zajedno na pozornici nastupiti sedam splitskih tradicijskih društava.

Autor vizuala ovogodišnje proslave blagdana sv. Dujma – Dana grada Splita koji će ovih dana najprije u vidu plakata osvanuti na oglasnim panoima u gradu je dizajner Stjepko Rošin.

Detaljan program nalazi se u prilogu.

Share.

Leave A Reply