Sveučilište u Splitu čeka dopusnice za dva atraktivna studija: preddiplomski ‘Komunikacija i mediji‘ te diplomski ‘Novinarstvo u suvremenim medijima‘.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Split je oduvijek bio rasadnik novinara, ali do sada, nažalost, nisu imali priliku studirati u svome gradu. Već od ove jeseni će najvjerojatnije dobiti tu priliku. Kako doznajemo od prorektora za nastavu prof. dr. Gorana Karduma, Sveučilište u Splitu pokreće preddiplomski studij Komunikacija i mediji te diplomski studij Novinarstvo u suvremenim medijima. U tijeku su postupci dobivanja dopusnica i bude li sve teklo po planu, novi studiji bi se uskoro mogli naći i u sustavu, a nastava bi startala iduće akademske godine.

Što se tiče preddiplomskog studija, neće to biti klasični studij novinarstva, navodi prorektor, nego kvalitetan i suvremeni program u području komunikacije i medija.

Na pokretanje studija Komunikacija i mediji potaknuo ih je veliki interes mladih, ali i potrebe lokalne zajednice. Studij će se financirati iz sredstava proračuna i studentima će biti besplatan. Upisne kvote kretat će se od 20 do 25 studenata. Već se ekipira i sastav profesora, među kojima će biti i poznatih imena iz svijeta medija, a koristit će se i ljudski resursi s brojnih sastavnica Sveučilišta. Za voditelja studija imenovan je prof.dr. Željko Radić, prorektor za pravne poslove i razvoj ljudskih potencijala Sveučilišta u Splitu.

Međutim, već i s tom diplomom, tvrde na Splitskom sveučilištu, moći će se tražiti posao u medijima, ali i u državnoj upravi, javnim poduzećima, gospodarskim društvima, kao i u nevladinim organizacijama na poslovima rada s medijima, komunikaciji s javnošću i internoj komunikaciji, kao i drugim srodnim poslovima.

Preddiplomski sveučilišni studijski program Komunikacija i mediji trajat će šest semestara i izvodit će se se kao redoviti studij. Minimalan broj ECTS bodova potreban za završetak studija je 180.

Studij će se baviti cijelim spektrom tema, poput vještina akademskog pisanja, retorike, povijesti i teorije medija, informacijskom i digitalnom pismenosti, medijima u funkciji turizma, politike, kulture, religije, poduzetništva, industrije zabave, popularne kulture… Posebna pozornost bit će posvećena učenju stranih jezika. Studenti će imati obvezna tri strana jezika, uz engleski bit će to talijanski i njemački.

Nakon završetka ovog preddiplomskog studija, prvostupnici će moći nastaviti studirati na velikom broju diplomskih studija u Hrvatskoj i u inozemstvu u području društvenih, ali i humanističkih znanosti. Dakako, mogu odabrati i splitski diplomski sveučilišni studij Novinarstvo u suvremenim medijima, koji je u pripremi.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply