Svjetski trend i u Splitu; posebne kamere snimaju svugdje po gradu, možda i vas ‘uhvate‘

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Split ubrzo dobiva Velikog brata, ali ne onog koji će narušavati privatnost građana, već onog koji će se brinuti o njihovoj sigurnosti. Naime, drugi najmnogoljudniji grad u Hrvatskoj i popularna turistička destinacija, trenutno je u procesu postavljanja kamera na problematična prometna i turistička područja u Gradu čime će se povećati sigurnost građana, posjetitelja, olakšati posao komunalnim redarima, kao i naplata kazni onima koji vole „zaobići“ zakone.

Prije mjesec dana tako su Splićanke i Splićani mogli svjedočiti postavljanju kamera na četrnaest lokacija u staroj gradskoj jezgri. Na kraju će kamere snimati javne površine na Trumbićevoj obali (pokraj javnog wc-a na Matejušci i na ribarskom parking kraj Sv. Frane), pokraj Hotela Bellevue (fontana), u Ulici Kralja Tomislava (Glazbena škola Josip Hatze), na Trgu Gaje Bulata (HNK), u  Strossmayerovom parku (Zlatna vrata i Hrvojeva ulica), nadzirat će se i Galerija Umjetnina, Stara gradska vijećnica na Narodnom trgu, Marmontova ulica na spoju Nigerove i Tončićeve ulice, Peristil, ulaz u Dioklecijanove podrume s Rive te područje oko spomenika dr. Franje Tuđmana.

– Kamere na mjestima s velikim brojem zabilježenih prekršaja omogućit će točnu rekonstrukciju događaja u slučaju prometnih nezgoda ili razbojstava, a zbog psihološkog momenta koji stvara sama prisutnost suvremenog videonadzora, mnoge će osobe odustati od kršenja zakona – pojasnio nam je Krešimir Kegalj, direktor tvrtke Electronic Security, uspješne firme zadužene za postavljanje kamera.

Ovo nije prva investicija kojom se štite javni prostori i objekti u vlasništvu grada Splita. Sustav videonadzora postavljen je i u sve splitske osnovne škole radi smanjenja količine vandalizma i međuvršnjačkog nasilja na traženje mnogih roditelja.

– Pomoću kvalitetnih kamera sigurnost učenika raste, a doći će i do ušteda kako se broj uništene imovine bude smanjivao. Važno je napomenuti kako se u svim školama nadziru samo zajednički prostori poput hodnika ili okoline škole, a ne učionice i svlačionice, čime se poštuje privatnost učenika – kazao je Kegalj.

Share.

Leave A Reply