SVJETSKI USPJEH Znanstvenici sa Sveučilišta u Splitu među 2 posto najcitiranijih

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sa Sveučilišta u Splitu javljaju kako je objavljena ažurirana studija o najcitiranijim svjetskim znanstvenicima, koju je izradila istraživačka grupa sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD), pod vodstvom profesora Johna Ioannidisa. Na njoj se nalazi više od 100 tisuća najcitiranijih svjetskih znanstvenika razvrstanih u 22 znanstvena područja i 176 grana te obuhvaća najcitiranijih 2 posto svjetskih znanstvenika. 

Studija se koristila podacima iz Scopus baze koja mjeri utjecaj znanstvenika do kraja 2020. godine, a temeljena je na složenom modelu koji koristi šest standardiziranih metrika znanstvene produktivnosti. U okviru studije objavljene su dvije liste – najutjecajnijih znanstvenika za 2020. godinu te najutjecajnijih znanstvenika za cjelokupnu znanstvenu karijeru, a na obje su zapažen uspjeh postigli znanstvenici sa Sveučilišta u Splitu. 

Na listi najutjecajnijih znanstvenika za 2020. godinu našli su se: Ante Munjiza (Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije), Frano Barbir (Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje), Sandro Nižetić (Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje), Damir Vukičević (Prirodoslovno-matematički fakultet), Ognjen Bonacci (Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije), Ana Marušić (Medicinski fakultet), Igor Jerković (Kemijsko-tehnološki fakultet), Zenon Pogorelić (Medicinski fakultet) i Dragan Primorac (Medicinski fakultet).

Podaci za listu najutjecajnijih znanstvenika za cjelokupnu karijeru ažurirani su podacima do kraja 2020. godine i na njoj se nalaze: Frano Barbir (Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje), Ante Munjiza (Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije), Ana Marušić (Medicinski fakultet), Vlasta Bonačić-Koutecky (Centar STIM-REI), Ognjen Bonacci (Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije), Damir Vukičević (Prirodoslovno-matematički fakultet), Mladen Miloš (Kemijsko-tehnološki fakultet), Sandro Nižetić (Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje), Matko Marušić (Medicinski fakultet), Igor Jerković (Kemijsko-tehnološki fakultet), Dragan Poljak (Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje) i Dragan Primorac (Medicinski fakultet).

 

Studija i podaci mogu se pročitati na poveznici

izvor: dalmatinskiportal.hr

Share.

Leave A Reply