Svoja vrata je i službeno otvorila prva međunarodna škola u Splitu, od ponedjeljka će u klupama biti učenici iz cijeloga svijeta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

– Prošle godine za vrijeme pandemije sam shvatio da me umara žvjeti u SAD-u i planirati sljedeće ljeto kada ću imati priliku doći u Hrvatsku. To je priča koju sam čuo nebrojeno puta. Mnogi imaju poveznicu s ovim čarobnim gradom. Bilo da je riječ o supružniku, roditeljima ili o odmoru – rekao je osnivač prve međunarodne škole u Splitu dr. John Rogošić na svečanom otvorenju “Split International Schoola” održanom u splitskom restoranu Peristil.

– Da ste me pitali prije godinu dana što ću raditi u ovom trenutku, rekao bih vam- roniti! – kazao je Rogošić u šali.

Tada je, prepričao je, tek dao otkaz na mjesto predavača u privatnoj školi u Kaliforniji i konačno se odlučio preseliti u Hrvatsku. John je, inače, rođen u New Yorku, roditelji su mu se ondje i upoznali, a očevi korijeni su u Dugopolju.

Prije nego što je svoju američku adresu zamijenio hrvatskom, svakoga ljeta od svoje treće godine ljetovao je u Lijepoj Našoj. 

Od tog “sretnog ljetnog mjesta” koje mu je Split nekoć bio ukazala se, u razgovoru s obiteljima, prilika za otvorenje prve međunarodne škole u čijim će klupama od ponedjeljka sjediti učenici iz svih dijelova svijeta. 

– Ono što radimo ovdje je zaista nešto važno i posebno – dodao je John.

Zahvalio se potom, na savjeima i podršci zamjeniku gradonačelnika Antoniju Kuzmaniću i Gradu, pročelniku Tomislavu ĐonlićuDamiru Brčiću te Iliji Krišti

– Sjećam se da sam Vam došao u ured s ortozom za kralježnicu nakon što sam imao biciklističku nesreću. To nas je pomalo usporilo u otvaranju škole. Sjećam se kada mi je liječnik rekao da se osam tjedana ne smijem kretati, ali ja sam nakon pet tjedana bio u uredu i govorio o školi.

Zajedno su prerezali vrpcu koja je simbolično označila otvorenje škole, ali i nadu da će ovaj projekt ukazati da Split, osim turizma, stranim državljanima može postati i dom.

Share.

Leave A Reply