Tko će platiti 600 milijuna kuna za Spaladium Arenu?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vuku se repovi velebnog, ne samo sportskog već i političkog projekta prije 12 godina, gradnje dvorana i arena za tadašnje Svjetsko rukometno prvenstvo. 

Nema teoretske mogućnosti da Grad Split ikada bude oštećen i za jednu lipu, tvrdio je Dejan Kružić gradskim vijećnicima 2007. kao ovlašteni pregovarač pri izradi ugovora o javno-privatnom paretnerstvu, a to je ponovio i na današnjoj prezentaciji. Tvrdi kako Grad po tadašnjem ugovoru nije u izravnom odnosu ni u obvezama prema ijednoj banci.

– Sve ovo što se događa nakon je komplot kojem je zajednički nazivnik zavjera protiv građana Splita kojima se nameće obveza koju oni nemaju, kaže prof. dr. sc. Dejan Kružić. 

Pokazao je dokumente za koje tvrdi da dokazuju da je sve što je potpisano naknadno – pravno nevaljano. Poziva državne institucije da se detaljnije pozabave njima. 

– Kako se naknadno ovjeravaju hrvatske javno-bilježničke isprave, kako se ugovori zaključuju bez parafiranja stranica, nešto što normalan svijet ne može zamisliti da postoji, kaže Kružić.

Prezentaciji je sa suradnicima prisutvovao i gradonačelnik Krstulović Opara koji poručuje građanima da se nastavlja pravna bitka, kaže tuđi se dug ne može prepisivati Splitu. 

– Grad Split nikada nije i neće biti bankomat za ikoga, to je prva stvar, druga stvar, Grad Split nije bio umiješan i ne može biti umiješan u spor između banaka i TPN-a, kaže Andro Krustolović. 

Velebno javno-privatno partnerstvo kojim je Split trebao dobiti dvoranu, trgovački centar, 100-metarski neboder i parkiralište na osam etaža, propao je odustajanjem od projekta i stečajem privatnih partnera Konstruktora, Dalekovoda i IGH. Danas, 12 godina kasnije ostaje pitanje tko će platiti gradnju dvorane, čija je cijena s kamatama narasla na čak 600 milijuna kuna.

izvor: vijesti.hrt.hr

Share.

Leave A Reply