‘Traže od članova obitelji da nose lijesove’: splitski komunalci i privatnici teško zaratili zbog pogrebnih usluga

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ovo što se trenutno događa u Splitu s mrtvozorničkom službom gruba je povreda tržišne utakmice i sramna manipulacija građanima – ističe to ogorčeni Darko Peričić, vlasnik pogrebnog poduzeća “Bila ruža”.

Privatni pogrebnik proziva Županiju, Grad i komunalnu tvrtku “Lovrinac” da se stavljaju iznad zakona te da su zbog njihove međusobne sprege nelojalna konkurencija ostalim poduzetnicima.

Prekršajni nalog

– Iako je u travnju 2015. na snagu stupio novi Zakon o pogrebničkoj djelatnosti, koji ide u smjeru liberalizacije tržišta, gradske i županijske strukture protuzakonito nastoje produžiti monopol komunalnog poduzeća. Svi su se privatnici morali uskladiti sa zakonom osim “Lovrinca”, kojemu je Carinska uprava po našoj prijavi tijekom nadzora utvrdila da obavljaju pogrebničku djelatnost bez ishođenog rješenja o ispunjavanju uvjeta za taj posao, zbog čega je toj tvrtki izdan prekršajni nalog na koji su uložili prigovor, pa je slučaj dostavljen Prekršajnom sudu na postupanje – tvrdi Peričić.

Naš sugovornik upozorava kako broj mrtvozorničke službe, sukladno Pravilniku o načinu pregleda umrlih te utvrđivanju vremena i uzroka smrti, mora biti objavljen u medijima i tako dostupan svim građanima, što u našem gradu, dodaje, nije slučaj.

Dežurni mrtvozornik

– Zbog internog dogovora, broj mrtvozornika dostupan je samo preko “Lovrinca”, čiji ih djelatnici prevoze na mjesto smrti, na koje su inače dužni izići o trošku Županije, koja je nadležna za organizaciju njihova rada. Tako se zna dogoditi da ostala pogrebna poduzeća uopće ne znaju koji je mrtvozornik dežuran. Rezultat svega je da policija, Hitna pomoć i ostale žurne službe upućuju građane da se jave na dežurni broj “Lovrinca”, što smatram grubom prijevarom i manipuliranjem građanima – navodi vlasnik “Bile ruže”.

Prema njegovim riječima, Županija još uvijek nema ustrojeno povjerenstvo za nadzor nad radom mrtvozorničke službe, koje sukladno Pravilniku također mora biti imenovano na rok od četiri godine.

– Nakon opetovanih dopisa Županiji,Tomislav Đonlić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, nije reagirao, nego nas je uputio da se obratimo Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, što smo i učinili. Agencija je, među ostalim, zatražila i očitovanje “Lovrinca” prevozi li ta tvrtka mrtvozornike na mjesto utvrđivanja smrti, na što je odgovoreno kako ne postoji njihov međusobni sporazum. To je bilo dovoljno da Agencija odbaci našu predstavku iako njezini djelatnici uopće nisu izišli na teren – kaže Peričić.

Osjetljiva tematika

Petar Bilobrk, direktor “Lovrinca”, smatra da se ovoj važnoj i osjetljivoj tematici treba pristupiti s poštovanjem i pijetetom. Navodi kako nekim privatnim pogrebnicima najviše smetaju niske cijene usluga komunalne tvrtke.

– Naša svrha nije da ostvarujemo ekstra profite, nego da budemo servis našim sugrađanima i stanovnicima okolnih naselja svaki dan od nula do 24 sata – naglašava Bilobrk.

Što se tiče obavljanja djelatnosti bez rješenja o ispunjavanju uvjeta, prvi čovjek “Lovrinca” priznaje kako im Ured državne uprave u našoj županiji nije izdao pozitivno rješenje pozivajući se na, kako tvrdi, protuustavni “naputak” koji je potpisao tadašnji ministar poduzetništva, u kojem se navodi da komunalna poduzeća ne bi smjela obavljati usluge prijevoza pokojnika.

– No, mišljenja Ministarstva graditeljstva, Odvjetničkog društva BŠDS iz Zagreba te Pravnog fakulteta iz Zagreba decidirano navode da je taj naputak protuustavan. Napominjem da su komunalne tvrtke iz Zagreba, Rijeke, Osijeka, Pule, Čakovca, Siska, Varaždina, Zadra, Šibenika, Dubrovnika i mnogih drugih gradova dobile pozitivna rješenja za obavljanje pogrebničke djelatnosti od Ureda državne uprave, osim Splita.

Nemoguća situacija

Žalili smo se na tu odluku Ministarstvu gospodarstva, pokrenuli smo i upravni spor, koji je još u tijeku. Međutim, javno postavljam jedno drugo pitanje – kako samo jedna osoba može biti pogrebnik i kako jedna osoba može s pijetetom preuzeti tijelo pokojnika, kao što je slučaj s gospodinom Peričićem, bez da zamoli rodbinu za pomoć, budući da lijes ima od četiri do osam ručki – pita se Bilobrk.

Naglašava kako su Grad Split i Općina Podstrana raspisali natječaje za prijevoz pokojnika za koje je potrebno obaviti obdukciju, na koji se javio jedino “Lovrinac”.

– Očito se radi o velikoj obvezi koja uključuje dežurnu službu, rashladne komore, pogrebna vozila i drugo, a od svega na kraju ima malo koristi. Baš se nedavno sjećam situacije kad je gospodin Peričić zamolio obitelj pokojnika da zovu nas radi preuzimanja tijela s devetog kata, nakon čega bi on dalje preuzeo posao – izbor lijesa i cvijeća, prijevoz do mjesta pokopa… Mi smo to učinili i to je tada bilo u redu, a sada nas proziva – zaključuje Bilobrk.

Preuzeto sa: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: