Turistička zajednica grada Splita: Radit ćemo na promjeni strukture gostiju, te na podršci i razvoju događanja i proizvoda koji su dislocirani iz uže gradske jezgre

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Turistička zajednica grada Splita nazočila je sastanku o stanju reda u centru grada kojega je u Gradskoj upravi održao s gradonačelnik Ivica Puljak s predstavnicima nadležnih službi, gradskih, županijskih i državnih institucija, ustanova i organizacija uključenih u brigu o održavanju reda i mira u gradu tijekom turističke sezone.

Pitali smo direktoricu TZ grada Splita Alijanu Vukšić kako ona vidi smjer turizma u kojem ide grad, uz osvrt na aktualno stanje. Smatra kako se zbog pojedinaca stvara kriva slika o mladim ljudima koji su samo jedna vrsta gostiju u Splitu, no tu je mnoštvo mladih turista koji su iznimno zadovoljni Splitom i koji će se ponovno vratiti u Split sa svojim obiteljima.

– Nažalost turizam uz brojne pozitivne donosi i negativne posljedice. Povratkom na razinu turističkog prometa pretpandemijskih godina, moramo se sve više nositi s problemima narušavanja javnog reda i mira. Mladi ljudi (18 do 24 godine) samo su jedan od ciljanih segmenata turista i riječ je o pripadnicima generacije “z” koja odrasta u vrijeme velikih globalnih promjena i imaju određene obrasce ponašanja koja ne uključuju narušavanje javnog reda i mira. Brojne svjetske destinacije s ovom problematikom nose se uvođenjem jasnih kazni i kontrola – kazala je Vukšić spominjući nam kratkoročne i dugoročne mjere koje su spomenute na sastanku u Banovini.

– Kratkoročne mjere su u provedbi i obuhvaćaju pojačane kontrole najfrekventnijih lokacija, uz sinkronizirano djelovanje gradskih, županijskih i državnih tijela, policije i inspekcija, te pojačano čišćenje i uljepšavanje grada. U pripremi su i dugoročne mjere koje se baziraju na izradi Strategije razvoja turizma, promjeni strukture gostiju, donošenju nove odluke o komunalnom uređenju, koja će ugraditi sve uočene nedostatke i preuzeti najbolje prakse gradova koji su se susretali sa sličnim problemima, zatim povećati broj i opseg poslova službi reda, inspekcije i policije, ograničavanje i demotiviranje prodaje i konzumacije alkohola, do poticajnih mjera za razvoj kulturnog, znanstvenog, zdravstvenog, sportskog i kongresnog turizma.

Brojne aktivnosti Turističke zajednice usmjerene su upravo prema održivom turizmu pa tako stavljamo naglasak na podršku i razvoju događanja i proizvoda koji su dislocirana iz uže Gradske jezgre. Također nastavljamo dodatno poticati i organizirati događanja koja se održavaju izvan ljetnih mjeseci pa će tako primjerice jesen biti u znaku gastronomije, a naše marketinške aktivnosti usmjerene su prema održivom razvoju poput kampanje Respect&Enjoy. Vjerujem da ćemo snažnijom sinergijom i suradnjom svih uključenih institucija na čelu s Gradom Splitom, umanjiti probleme i zajedno graditi turizam odgovoran prema lokalnom stanovništvu i bogatoj prirodnoj i kulturnoj baštini – smatra direktorica TZ grada Splita.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply