U Banovini svečano potpisani ugovori o dodjeljivanju stipendija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Grad Split je dokazao da prepoznaje znanje, a bez znanosti nema napretka, nema uspjeha niti u jednoj sredini, pa tako ni u Splitu ni u našoj državi. Mi smo jedno od daleko najboljih Sveučilišta i daleko nam znači ova potpora, jer to su naši studenti koji nam daju snagu za dalje. Split je prepoznat kao studentski grad, a biti će i još prepoznatljivi, posebno kroz naše studije na engleskom jeziku, pa sve više studenata ne samo iz Europe dolazi studirati u Split. Ovim stipendijama grad Split ne pomaže studentima samo u financijskom smislu, već im pruža perspektivu, što je daleko važnije”, kaže rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić.

Kroz pet programa stipendiranja Grad Split je u proračunu za 2020. godinu osigurao ukupno 6.520.000 kuna za nadarene učenike i studente, za učenike i studente sportaše, za socijalno ugrožene učenike i studente, po prvi puta i za učenike i studente s invaliditetom te za projekt Erasmus+ kojim se sufinanciraju putni troškovi za studijski boravak u inozemstvu.

Po prvi put gradsku stipendiju dobilo je 20 učenika i studenata s invaliditetom, 304 novih je korisnika učeničkih, studentskih i sportskih stipendija, a u 2019./2020. godini Grad Split stipendira gotovo 900 studenata.

“To znači da se vrijedi natjecati i da potičemo izvrsnost. Jedini cenzus za ostvarivanje stipendije je ispunjavanje uvjeta koji su vrlo visoko postavljeni. Veliki je broj onih koji su se javili i ispunili uvjete i kojima su omogućene stipendije. Ove godine pratimo i 74 studenta ERASMUSA širom svjetskih sveučilišta. U posljednje dvije godine udvostručili smo iznose stipendija i došli smo do respektabilnog broja od 6,5 milijuna kuna godišnje. Ponavljam, to je novac koji se izdvaja iz gradskog proračuna i koji su dali građani Splita kroz našu pametnu poreznu politiku, a to je najbolja moguća investicija“, kaže splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i dodaje kako brojni radovi na osnovnim školama, ali i izjednačavanje plaćanja za privatne i gradske vrtiće odlično pokazuju pravac u kojem ova gradska uprava ide.

Mjesečni iznos za srednjoškolce iznosi 600 kuna. Za studente koji se školuju na visokim splitskim učilištima, kao i za studente koji se školuju izvan Splita, a te studijske grupe postoje i u Splitu, iznos stipendije je 800 kuna. Za one studente koji se školuju na visokim učilištima izvan Splita u Republici Hrvatskoj i izvan Republike Hrvatske mjesečna stipendija je 1000 kuna, dok za studente poslijediplomskog studija iznos naknade dijela troškova školarine iznosi 7000 kuna.

“Ova stipendija ne znači mi samo financijsku pomoć, već je i znak da je netko primijetio koliko netko ulaže u znanje i obrazovanje, pa mi ovo više dođe kao neka moralna potpora, a ne samo financijska”, kaže Petra Sazić, doktorica dentalne medicine i studentica poslijediplomskog studija biologija novotvorina Medicinskog fakulteta u Splitu. Novac će joj, kaže, i ovog puta otići na plaćanje dijela školarine.

Share.

Leave A Reply