U ´Čistoći´ nastavljaju s ´ukopavanjem´ polupodzemnih kontejnera koji će u potpunosti zamijeniti metalne, evo koje su njihove prednosti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na petnaestoj lokaciji u Splitu, u Starčevićevoj ulici, djelatnici “Čistoće” jučer su postavili tri polupodzemna kontejnera.

– Dva od ta tri kontejnera su za miješani otpad, dok je treći pola za papir, a pola za plastiku. U ovoj fazi smo postavili ovakve kontejnere na 15 gradskih lokacija, a u planu nam je tijekom 2022. godine postaviti ih na još 70-ak, od njih 150-200, koliko ih imamo po gradu. Želja nam je u sljedećih nekoliko godina promijeniti sve metalne kontejnere koje smo do sada koristili – rekao nam je Andrija Čaljkušić, direktor Operativne službe “Čistoće”.

Mijenjanje metalnih kontejnera i postavljanje ovih polupodzemnih je, moglo bi se reći, direktni udar na gradsku sirotinju, odnosno one naše sugrađane koji, nažalost, preživljavaju “kopanjem” po kontejnerima jer će sada biti u velikoj mjeri onemogućeno “probiranje” otpada.

– Zasigurno će biti manje probiranja otpada, ali svakako će biti i manje smrada, koji se više neće širiti kao iz metalnih kontejnera, a bit će smanjena i mogućnost zapaljivanja kontejnera. Ovakvi polupodzemni kontejneri postavljeni su po mnogim europskim gradovima i rezultati su odlični – kaže Čaljkušić.

Jedan polupodzemni kontejner može primiti pet kubika smeća i po tome je pet puta veći od dosadašnjih metalnih kontejnera.

– Ovi će se kontejneri prazniti posebnim vozilom koje će nam stići za nekoliko mjeseci. Do tada ćemo kontejnere prazniti vozilom, tzv. grajferom, koji na sebi ima dizalicu. Uz pomoć dizalice podignut će se unutrašnjost kontejnera, odnosno posebna vreća u koju se smeće baca, ispraznit će se na kamionu i vreća će se vratiti natrag u kontejner. Kako je kapacitet kontejnera iznimno velik, tako očekujemo i njihovo rjeđe pražnjenje – kazuje Čaljkušić.

Svi dosadašnji polupodzemni kontejneri nabavljeni su i postavljeni o trošku “Čistoće”.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply