U petak Tribute to Dino Dvornik na Peristilu u izvedbi Jazz orkestra HRT-a

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Druge festivalske večeri 68. Splitskog ljeta, u petak 15. srpnja na programu je koncert Tribute To Dino Dvornik na Peristilu. Na Peristilu, s početkom u 21 sat, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Mirona Hausera koncertom Tribute To Dino Dvornik odat će počast prerano preminulom hrvatskom kralju funka izvedbama njegovih antologijskih hitova kao što su Pelin i med, Ti s mi u mislima, Ja bih preživio, Zašto praviš slona od mene, Jače manijače i mnogih drugih.. Kao solisti nastupit će Sabrina Hebiri i Mario Huljev.

Nakon sjajnog lanjskog tributa Dinu Dvorniku na Sunčanoj strani Prisavlja, Jazz orkestar HRT-a i Miron Hauser uspješni program ponavljaju na Peristilu, u srcu Dinovog Splita. Dvornikovo stvaralaštvo ostavilo je neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi i trajno se upisalo u kolektivnu svijest generacija, od onih koje su s Dinom odrastale, do onih današnjih i budućih. Hrvatski kralj funka, čiji su stil, svestranost, energija, inovativnost, muzikalnost i individualnost unijeli dotad neslućene novosti u hrvatsku glazbu, pomaknuli granice i postavili nove produkcijske standarde, stvarao je kao pjevač, izvođač, skladatelj, tekstopisac, producent, multiinstrumentalist, autor, aranžer… Svojom je glazbom postavio nove standardne, kreativno i vješto kombinirajući muzikalnost, humor, plesne ritmove i stilove, kao i tehnološke inovacije, te stvorio opus za vječnost.

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, jedini profesionalni sastav te vrste u Hrvatskoj, svojim kontinuiranim djelovanjem tijekom više od sedam i pol desetljeća, svrstava se među najdugovječnije big bandove na svijetu. Utemeljen je u sezoni 1946./1947. kao Plesni orkestar Radio Zagreba za potrebe radijskih emisija i snimanja, da bi s vremenom počeo i javno nastupati. Osim sudjelovanja u nizu javnih emisija te samostalnih koncerata u zemlji i inozemstvu, od 2000. godine održava vlastiti koncertni ciklus koji se izravno prenosi na Trećem programu Hrvatskoga radija. Od vodstva prvih dirigenata, Zlatka Černjula, Miroslava Killera, Milivoja Körblera i Nikice Kalogjere, preko Miljenka Prohaske koji ga je vodio više od trideset godina, do Silvija Glojnarića, Saše Nestorovića i Andreasa Marinella, orkestar se profilirao u jedan od najutjecajnijih jazz sastava na našoj sceni. Od sezone 2019./2020. umjetnički voditelj je Miron Hauser. Koncert se održava u koprodukciji Splitskog ljeta i Evo ruke.

Share.

Leave A Reply