U Split stižu dva nova uređaja za razvrstavanje otpada vrijedna gotovo 4,5 milijun kuna: ‘Ovo je važan korak u unaprjeđenju trenutačnog sustava gospodarenja otpadom‘

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradu Splitu i ˝Čistoći˝ odobreno je bespovratnih 1,5 milijuna kuna za nabavu dvaju uređaja za poticanje mjera odvojenog sakupljanja otpada.

Prijavom na “Javni poziv za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada” raspisan od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Razvojna agencija Split – RaST osigurala je bespovratna sredstva za provedbu dvaju projekata kojima će se utjecati na povećanje postotka odvojenog sakupljanja komunalnog otpada u gradu Splitu.

Jedan od njih, kako doznajemo iz Banovine, odnosi se na nabavku biostabilizatora koji će Grad Split služiti za obradu biootpada te ubrzanje procesa kompostiranja biootpada, a čija ukupna vrijednosti iznosi 3.125.000,00 kn, uz osigurano sufinanciranje bespovratnim sredstvima Fonda u maksimalnom iznosu od 1.000.000,00 kn.

Drugim projektom pripremljenim za ˝Čistoću˝ nabavit će se automatska horizontalna preša za baliranje razvrstanog otpada, odnosno smanjivanje volumena reciklabilnog otpada, a čime će se ujedno smanjiti troškovi prijevoza do oporabitelja te emisija CO2. Vrijednost ovog projekta je 1.310.000,00 kn, a ostvarena su bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu od 40% ukupne vrijednosti projekta, odnosno 524.000,00 kn.

-Navedeni projekti predstavljaju nastavak rada na razvoju sustava gospodarenja otpadom u gradu Splitu, kao i važan korak u unaprjeđenju trenutačnog sustava te dostizanju potrebnih standarda u gospodarenju otpadom na području grada Splita- ističu u Gradu.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply