U splitsku bolnicu stiže prof. dr. sc. Gebrine El Khoury, jedan od najboljih svjetskih kardiokirurga svrstan među “giantse” u svojoj struci

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U splitski KBC 25. veljače dolazi prof. dr. sc. Gebrine El Khoury jedan od najpoznatijih i najboljih svjetskih kardiokirurga, koji po CTS net-u, službenoj listi kardiotorakalnih kirurga u svijetu, svrstan među “giantse” (gigante), odnosno najbolje kardiokirurge svijeta.

On, u KBC Split dolazi na poziv doc. dr. sc. Mate Petričevića, pročelnika Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split, koji je u već nekoliko navrata, prije negoli je došao raditi u Split, surađivao sa dr. El Khouryjem.

– U Splitu će biti dva dana, tijekom kojih ćemo obaviti tri najkompleksnije operacije na korijenu aorte. Takva se vrsta vrlo zahtjevnog operativnog zahvata, do sada nikada nije radila u Splitu. Za takvu vrstu operacije imamo troje kandidata, kojima je ona nužna, kako bi preživjeli i nastavili normalno živjeti. Operacije su jako zahtjevne i traju i po osam sati, kazuje dr. Petričević.

Inače dr. El Khoury je rođenjem Libanonac, a već dugi niz godina živi i radi u Bruxellesu.

– Kolega El Khoury najbolje na svijetu radi kirurgiju aorte i reparativnu kirurgiju aortalnog i mitarlnog zaliska. Radi se o teškoj tehničkoj disciplini kojom se ostvaruje funkcionalna kompetentnost prirodnog zaliska, bez potrebe zamjene protezom. Rekao bih da je u tom segmentu kardiokirurškog posla dr. El Khoury “Messi među kardiokirurzima”, kazuje dr. Petričević.

Splitska kardiokirurgija posljednjih mjeseci, od kada je njezino vodstvo preuzeo dr. Petričević, koji je tu došao iz KBC-a Zagreb doživljava pravu renesansu.

– Kao što sam i najavio prilikom preuzimanja ove dužnosti, intencija mi je da kardiokirurgiju u Splitu podignemo na svjetsku razinu, kako svi oni pacijenti iz Splita i Dalmacije kojima je potreban neki operativni zahvat, ne bi više nikada trebali odlaziti u druge kardiokirurške centre u Hrvatskoj ili inozemstvu, zato, jer se nešto ne može uraditi, odnosno operirati na splitskoj kardiokirurgiji, zaključuje doc. dr. sc. Mate Petričević.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply