U subotu besplatan pregled autosjedalica u Splitu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U subotu od 16:00 do 18:00 sati u Splitu, na parkiralištu Mediteranskog instituta za istraživanje života, Meštrovićevo šetalište 45, udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica u Splitu. 

Roditelje, koji žele obaviti pregled, moli se da rezerviraju svoj termin na broj 098 651 699. Bez najave termina neće biti u mogućnosti obaviti pregled. Također, moli se da ne dolazi ako s povišenom tjelesnom temperaturom, simptomima respiratornih bolesti ili izrečenom mjerom samoizolacije u svrhu zaštite svih sudionika.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 posto, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 posto, no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 do 20 posto, a to su brojke koje volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača autosjedalice. Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kako bi jedna osoba mogla paziti na dijete dok druga namješta autosjedalicu prema uputama. 

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima.

izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply