Uspostava Hitne helikopterske medicinske službe: I Split će dobiti najsuvremeniju letjelicu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Nakon probnog leta, na helidrom Kliničke bolnice Dubrava oko podneva je sletio helikopter hitne medicinske službe. Povod je uručivanje ugovora o javnoj nabavi usluge hitne helikopterske službe, koja je ukupno vrijedna 62 i pol milijuna eura. Taj strateški projekt trebao bi povećati dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite. 
– Helikopter ima sve potrebno za pružanje hitne medicinske pomoći i to unutar zlatnog sata, što je i cilj stoga što takvo zbrinjavanje povećava preživljavanje pacijenata od 30 do 50 posto, rekla je HRT-ova reporterka Ruža Ištuk javljajući se za Dnevnik iz helikoptera.
Dodaje kako je će Hrvatska prvi hitni helikopter dobiti 2024. godine, odnosno njih četiri. 
– Iznimno je to važno za našu medicinu kako bi se pacijentu mogla što prije pružiti hitna medicinska pomoć, kazala je.
– Ovo je značajan iskorak u sklopu programa Vlade Republike Hrvatske koja nakon više desetljeća daje uzlet ovom projektu od strateške važnosti za javni zdravstveni sustav te građane i posjetitelje Republike Hrvatske. Sinergijom Vlade, zdravstvene administracije i Europske komisije, koja nam je osigurala tehničku i financijsku pomoć, podižemo razinu pružanja hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj te povećavamo dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.
Današnjim potpisanim Ugovorima o javnoj nabavi usluge helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj prethodila je stručna studija i suglasnost Vlade resornom ministarstvu te međunarodni otvoreni postupak javne nabave za Grupu 1. za dvije lokacije – baze Rijeka i Split i za Grupu 2 za dvije lokacije – baze Zagreb i Osijek. Za obje grupe predmeta nabave, sukladno EU proceduri, odabrana je talijansko-španjolsko-hrvatska zajednica ponuditelja EliFriulia S.p.A. – ELIANCE HELICOPTER GLOBAL SERVICES, S.L. – Eli-Adriatik d.o.o.
Spomenuti Ugovori o javnoj nabavi za obje grupe planirani su za razdoblje od 7 godina od dana pune operativnosti dnevnih letova koju je potrebno ostvariti u roku od 6 mjeseci od dana sklapanja ugovora o javnoj nabavi, a za noćne letove u roku 9 mjeseci od dana sklapanja ugovora o javnoj nabavi što je u skladu s uspješnom EU praksom i osiguranjem uvjeta za sigurnost i upoznavanje područja operacija.
Helikopteri koji će biti raspoređeni bit će najsuvremeniji Airbus H145 za obalne baze Splita i Rijeke, te fleksibilni Airbus EC135 za urbana i ruralna područja Zagreba i Osijeka.
– Baš kao što se hitna medicinska služba vodi ABC postulatima zbrinjavanja hitnih pacijenata, rekao bih da sa skorašnjom helikopterskom hitnom medicinskom službom kao i brzim brodicama i postojećom zemaljskom hitnom dobivamo transportni ABC za zdrav i siguran život u svakom dijelu Hrvatske. Time ostvarujemo reformske mjere u području hitne medicine i pružamo jednaku šansu za zdrav život svim građanima i posjetiteljima gdje god se nalazili, istaknuo je ministar zdravstva.
Na ministrove riječi nadovezala se ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim.mr.sc. Maja Grba-Bujević, dr. med. naglašavajući da upravo sinergijskim djelovanjem kopnenih, zračnih i pomorskih snaga pacijentima se omogućuje zbrinjavanje hitnih stanja unutar “zlatnog sata” koji povećava šanse za preživljavanje od 30 do 50%.
– Pod geslom „Zdravlje je prvo“ i s pacijentom u fokusu ponosan sam što ova Vlada sveobuhvatno provodi reformske mjere u svakom smislu te riječi na svim razinama zdravstvenog sustava. Ispunjavamo reformske ciljeve, vođeni jasnim strateškim smjerom. No, istinsku vrijednost reformskih projekata brojimo u spašenim životima, jer životi naših građana neophodni su za daljnji rast zdravog i u konačnici prosperitetnog društva, zaključio je ministar Beroš, prenosi HRT.

Share.

Leave A Reply