Veliko zanimanje za radionice tehničkih aktivnosti u Zajednici tehničke kulture grada Splita

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Radionicu modelarstva vodi predsjednik Zajednice Martin Olujić, dok ostale radionice izvode njeni vanjski suradnici, studenti Sveučilišta u Splitu Stjepan MikulićIvan SičajaMarinko Vrčić i Stjepan Mamuša. Učenici su pokazali izuzetno zanimanje za ove radionice, posebice za robotiku. Više od četrdesetoro djece, učenika od 2. do 8. razreda, raspodijeljeno je u ukupno sedam skupina.

Radionice modelarstva se održavaju srijedom, dok su ostale na rasporedu subotom. U radionicama modelarstva polaznici izrađuju različite uporabne i ukrasne predmete od šperploče. Nakon upoznavanja s tehničkom dokumentacijom i osnovnim pojmovima iz tehničkog crtanja, polaznici izrađuju modele kuća, stolne držače za mobitele i olovke, drvene pernice i slične predmete. Pri njihovoj izradi, učenici uvježbavaju provedbu osnovnih operacija za obradu drva (piljenje, bušenje, brušenje, lijepljenje), te se upoznavaju s alatima i strojevima za obradu drva (strojna pila, brusilica, ručna i stolna bušilica). Kroz takav rad se razvija ne samo vještina, već i ljubav prema tehničkim djelatnostima.

U sklopu radionica robotike, te programiranja i automatike, polaznici se upoznavaju s mehanikom i mehaničkim načelima konstrukcije razvojnog robotičkog modela mBot, te s računalnim alatima za razvoj upravljačkih programa. Među prvim zadacima će biti podučavane tehnike programiranja stvarnih sustava, pa će tako biti programirano kretanja mBot-a po preddefiniranim putanjama, te uporaba osjetnika i pretvornika za navigaciju robota kroz stvarni prostor.

Djeca su podučavana i prvim jednostavnim koracima u programiranju računalnih igara, koji će u narednim radionicama postajati sve složenijima. Time će djeci biti pružen uvid u bogati svijete robotike i programiranja, i to ne samo kroz edukaciju, već i kroz zabavu.Sve ove radionice će biti održavane do kraja tekuće školske godine. Pri njihovoj provedbi, voditelji i polaznici se pridržavaju svih trenutno važećih epidemioloških mjera.

izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply