Vježba Civilne zaštite “Brda 2021”: Službe na terenu pokazale visok stupanj spremnosti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pokazna vježba operativnih snaga sustava Civilne zaštite  “Brda 2021” odvila se danas u krugu trgovačkog centra Brodomerkur „Dujam“ u Solinskoj ulici, a operativne snage demonstrirale su spremnost reagiranja i djelovanja u okolnostima simuliranog ispuštanja amonijaka iz auto-cisterne i opasnosti po građane i okoliš.

Vježba se zasnivala na točno definiranom scenariju proizašlom na simulaciji događaja uz predviđene parametre i uz pomoć programa „Aloha“  koji sukladno uvrštenim parametrima pomaže u određivanju područja zahvaćenog štetnim utjecanjem amonijaka.

Odmah po zaprimanju dojave Centar 112 je u 14 sati na mjesto nesreće poslao JVP Split, PU SD, Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ i Hitnu pomoć. Po dolasku na teren o zatečenom stanju zapovjednik JVP Mario Mikas je izvijestio načelnika Stožera civilne zaštite Grada Splita, Bojana Ivoševića, koji je izdao naredbu za aktivaciju sustava Civilne zaštite i imenovao koordinatora na lokaciji, Nenada Ružića

Time je pokrenuta sinkronizirana intervencija i akcija vatrogasaca, Hitne pomoći, Crvenog križa, HGSS-a, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Odsjeka za sigurnost i upravljanje kriznim situacijama pri Uredu Grada, a koji su propisanim djelovanjem u okviru svojih nadležnosti, osigurali zone sigurnosti, kontrolirali promet, zbrinuli građane, monitorirali koncentraciju amonijaka, izvještavali građane i poduzimali sve potrebne radnje predviđene u okolnostima konkretne, realne opasnosti.   

Spremnost operativnih snaga

Terenska vježba u trajanju od 45 minuta pokazala je optimalnu spremnost operativnih snaga sustava Civilne zaštite, što je ispred JVP-a Grada Splita potvrdio koordinator vježbe na lokaciji Nenad Ružić:  

– Jedinstvena je ocjena svih sudionika da je vježba bila vrlo uspješna. Komunikacija na terenu bila je jako dobra, svi postupci uspješno provedeni, sustav je sposoban provesti mjere u cilju zaštite zdravlja i sigurnosti građana, okoliša i imovine. Ovakve vježbe služe preventivno, kako bismo testirali sustav i poboljšali ga – kazao je Ružić.

U nadi da neće biti potrebe za stvarnim intervencijama ovog tipa, spremnost nadležnih službi ulijeva sigurnost građanima, kojima se ovim putem zahvaljujemo na razumijevanju i strpljenju tijekom izvođenja vježbe.

Share.

Leave A Reply