Za nekoliko dana splitski vrtići počinju s radom, evo sve što morate napraviti prije nego mališane predate odgajateljicama

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od 1. rujna, odnosno utorka, u predškolskim ustanovama službeno započinje nova pedagoška godina. U ovo doba roditelji i skrbnici obično bi čitali upute kako dijete pripremiti na vrtić, na odvajanje, kako mu olakšati prilagodbu, a kupovala bi se i nova odjeća za vrtićke dane, kao i papučice.

Nije ovo izostalo, nipošto, jer svaki novi korak u odrastanju djeteta treba pratiti s poštovanjem i ljubavlju. No, ova godina, kao i ona prethodna, bit će posve drukčija, s naglaskom na virus koji je uveo nova pravila kojima se moramo prilagoditi.

Ove srijede sastali su se ravnatelji osnovnih škola Grada Splita na temu početka nastave, kao i ravnateljice dječjih vrtića uz predstavnike Agencije za odgoj i obrazovanje, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske Županije i Stožera Civilne zaštite Grada Splita.

Dok će detaljni programi rada svake od pojedinih škola biti poznati do konca sljedećeg tjedna, dječji vrtići objavili su ovih dana upute za roditelje na web stranicama ustanova.

Nastavno na Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID -19 vezano za rad predškolskih ustanova Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izdane dana 24. kolovoza 2020.godine, roditelj/skrbnik ne smije dolaziti u pratnji djeteta ako ima simptome zarazne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19.

– Mališani se ne dovodi u vrtić ukoliko imaju simptome zarazne bolesti, imaju izrečenu mjeru samoizolacije, odnosno ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19. Dijete u vrtić dolazi u pratnji jednog roditelja/skrbnika, a ovaj dovodi dijete do garderobe pred prostorijom u kojoj dijete boravi. Pri ulasku u vrtić treba paziti na razmak od najmanje 1,5 metra, po mogućnosti 2 metra u odnosu na druge osobe, uz dezinficiranje ruku, poplate na ulazu te izbjegavanje, zadržavanje i grupiranje u ustanovi. Odrasli obavezno moraju nositi zaštitnu masku na licu.

Ujutro se djeci mjeri tjelesna temperatura, te u slučaju povišenih vrijednosti, dijete ne ide u vrtić. Izmjerene vrijednosti treba upisati u bilježnicu koju donosi sa sobom u ustanovu i koju odgojitelj svakodnevno provjerava.

Ako dijete razvije simptome bolesti tijekom boravka u ustanovi, odgojitelj odmah obavještava roditelja koji u najkraćem roku moraju doći po dijete, a do dolaska roditelja dijete boravi u prostoru za izolaciju – stoji u uputama za roditelje i skrbnike.
Roditelji novoupisanih mališana kojima će trebati koji dan za prilagodbu, mogu se zadržati oko 15 minuta u prostorijama vrtića.

Što se tiče nošenja maski, Grad Split osigurat će se perive dvoslojne maske i za djelatnike škola i dječjih vrtića, dok mališani ne trebaju nositi maske.

– U vrtićima je jako teško držati distancu, a i roditelji nekad ne poštuju upute da ne ulaze u vrtić ako ne trebaju i da se ne zadržavaju previše. Sve izrečene upute su u redu, ali su okolnosti posve drukčije. Imate malih objekata i velikih objekata, pa se tu treba samoorganizirati. Sve skupa je prilično stresna situacija i za odgajatelje i za djecu koja ipak osjećaju svojevrsni pritisak – kaže nam jedan odgajatelj.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply