Detalji zrakoplovne nesreće na Kubi: U padu Boeinga poginulo više od 100 ljudi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

23:37 – Više od 100 osoba poginulo je u petak pri eksploziji i padu zrakoplova nedugo nakon polijetanja iz Havane, izvijestila je kubanska televizija CubaTV, a kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel izjavio je da su među ukupno 114 putnika i članova posade tri osobe preživjele, ali su teško ozlijeđene.

Zrakoplov je iz Havane letio u Holguin, na istoku Kube, a pao je u krumpirište blizu zračne luke, oko 200 metara od naseljenog područja

Državna kubanska televizija objavila je da je u zrakoplovu bilo 105 putnika, uključujući petero djece, te devet članova posade.

Kubanski predsjednik Diaz-Canel izjavio je da vlasti istražuju uzrok nesreće.

“Čuli smo eksploziju, a zatim i vidjeli veliki oblak dima”, rekao je Gilberto Menendez, koji vodi restoran u blizini mjesta nesreće u poljoprivrednom području Boyerosa.

Carlos Alberto Martinez, direktor havanske bolnice Calixto Garcia, izjavio je za Reuters da su u bolnicu dovedene četiri žrtve nesreće, od kojih je jedna umrla, dok su tri žrtve, sve žene, u teškom stanju.

“Živjela je, ali je vrlo ‘izgorjela’ i natečena”, rekao je uznemireni rođak jedne od preživjele u bolnici.

Let je zakupila zrakoplovna kompanije Cubana od male meksičke zrakoplovne tvrtke Damojh ili Global, priopćili su kubanski državni mediji, dodajući da je područje Holguin, prema kojem se zrakoplov iz Havane uputio, poznato po vrlo atraktivnim plažama i privlači turiste.

Iz kompanije Cubana odbili su komentirati bilo što, a predstavnik Damojha u Meksiku je poručio da prikupljaju sve što mogu da daju točne informacije.

U vezi posade zrakoplova, državni mediji su objavili da su bili stranci, no nisu otkrili više detalja.

21:55 – Prema najnovijim informacijama Boeing 737 koji se srušio neposredno nakon polijetanja s aerodroma u Havani, prevozio je sveukupno 113 osoba – 104 putnika i 9 članova osobe.

20:18 – Svjedoci kažu da su vidjeli strašnu eksploziju, golemu vatrenu kuglu i puno dima nedaleko od zračne luke.

– Vijesti nisu ohrabrujuće, čini se da postoji veliki broj žrtava – rekao je kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel.

Radio Habana javlja da se zrakoplov srušio na cestu između Havane i Boyerosa. Kubanska Granma izvijestila je da je troje putnika preživjelih iz nesreće u kritičnom zdravstvenom stanju, piše CNN.

Spasilačke ekipe i vatrogasci su na mjestu nesreće.

Diaz-Canel je rekao da su devetorica članova posade zrakoplova bili “stranci”, ali nije jasno vode li se oni među 104 putnika.

Posljednja nesreća na Kubi dogodila se u travnju 2017. kada se transportni zrakoplov oružanih snaga ruske proizvodnje srušio s osmero ljudi u planinskom području na zapadu zemlje.

19:38 – Zrakoplov kubanske aviokompanije Cubana de aviacion sa 104 putnika i člana posade srušio se u petak nakon polijetanja iz zračne luke Jose Marti u Havani, doznaje se od službenih izvora, ali se još ne zna ima li žrtava.

Državna televizija je izvijestila o “nesreći” koja se dogodila “blizu međunarodne zračne luke” a izvori u zračnoj luci i svjedoci rekli su za AFP da se Boeing 737 koji je letio u Holguin, na istoku Kube, srušio nedugo nakon polijetanja.

Zrakoplov je pao u polje blizu zračne luke, javio je novinar AFP-a koji je vidio gust oblak dima u blizini zračne luke.

Novi kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel koji je prošlog mjeseca zamijenio Raula Castra, odmah je došao na mjesto nesreće, dodao je.

 

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply