Horor u Teksasu: bivši vojnik upao u crkvu i pobio najmanje 25 ljudi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

4:09 – Nakon pucnjave u baptističkoj crkvi u Sutherland Springsu, u Teksasu, guverner te američke savezne države rekao je da je 26 mrtvih, a predsjednik Donald Trump osudio je iz Japana “strašan” zločin.

“U ovoj fazi imamo 26 života koji su izgubljeni. Ne znamo hoće li taj broj rasti”, rekao je guverner Teksasa Greg Abbott na tiskovnoj konferenciji, govoreći o “najgoroj masovnoj pucnjavi u povijesti” njegove države.

Dvadesetak osoba je ranjeno. Žrtve su stare od 5 do 72 godine. Među njima je i 14-godišnja kći pastora te crkve, rekao je potonji za televizijsku mrežu ABC News. Pastor nije bio u crkvi u vrijeme napada.

Predsjednik Trump je u Japanu, drugog dana azijske turneje, osudio “strašan” pokolj.

“Srce nam je slomljeno. U suzama i boli, budimo jaki”, izjavio je u Tokiju.

“Taj sotonski čin je izveden dok su žrtve i njihove obitelji bile u svojoj bogomolji”, rekao je ogorčeno.

Napadač je nosio jurišnu pušku i neprobojan prsluk, rekao je načelnik teksaške policije Martin Freeman.

Dodao je da osumnjičenikov identitet nije “sigurno utvrđen”. Riječ je o “mladom bijelcu u dvadesetim” koji je bio “odjeven u crno”, rekao je. Uspio je pobjeći, ali je poslije pronađen mrtav u svom automobilu. Ne zna se je li se ubio ili je netko pucao u njega.

Motivi napada zasad nisu poznati. Američki mediji pišu da je napadač bivši vojnik, 26-godišnji Devin P. Kelley koji je otpušten iz zračnih snaga nakon postupka na vojnom sudu 2014. Živio je u predgrađu San Antonija, velikog teksaškog grada udaljenog pedesetak kilometara.

Pucnjava se dogodila na osmu obljetnicu pokolja u vojnoj bazi Fort Hoodu u Teksasu 5. studenog 2009. kada je vojni psihijatar Nidal Hasan ubio 13 ljudi, za što je osuđen na smrtnu kaznu koju još čeka.

U Sjedinjenim Državama svake godine od vatrenog oružja pogiba više od 33.000 ljudi, među kojima 22.000 dignu ruku na sebe, pokazuje nedavna studija. Rasprava o zakonu o nošenju oružja, iznimno pomirljiva, povede se nakon svake veće pucnjave.

Unatoč tomu, malo je konkretnih mjera za suzbijanje ovakvih pojava, uglavnom zbog utjecaja moćnog oružanog lobija, Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA).

RANIJE

Muškarac je u nedjelju otvorio vatru u crkvi u Teksasu, ubivši “oko 25 ljudi” tijekom vjerskog obreda u toj saveznoj državi na jugu Sjedinjenih Država koje su još u nevjerici nakon najtežeg pokolja u njihovoj povijesti što se u listopadu dogodio u Las Vegasu.

Albert Gamez mlađi, dužnosnik okruga Wilsona u kojemu je Prva baptistička crkva u Sutherland Springsu, rekao je za AFP da je primio informaciju o “27 mrtvih i više od dvadeset ranjenih”, dodajući da očekuje službenu potvrdu.

Šerif okruga Wilsona, Joe Tackitt rekao je za mrežu NBC da je “oko 25 osoba” ubijeno a najmanje deset ranjeno.

“Napadač je mrtav”, izjavio je za AFP glasnogovornik šerifova ureda susjednog okruga Guadalupea, dodajući da nije bilo policijske potjere za njim. “Bio je u svom vozilu”, rekao je.

“Neka je Bog s ljudima u Sutherland Springsu, u Teksasu”, objavio je na Twitteru američki predsjednik Donald Trump, koji je trenutačno na putovanju po Aziji. “Pratim situaciju iz Japana”, dodao je, istaknuvši da su na mjestu događaja istražitelji, pa i oni savezne policije.

Teksaški senator Ted Cruz i guverner Greg Abbott također su preko Twittera uputili svoje “molitve” za žrtve i zahvalili “odvažnima koji su prvi pritekli u pomoć” i redarstvenicima.

Glasnogovornica bolnice u Floresvilleu, upravnom središtu okruga Wilsona, rekla je za AFP da je ustanova primila “osmero pacijenata ranjenih iz vatrenog oružja”, među kojima su troje odmah morali “prevesti u sveučilišnu bolnicu u San Antoniju”, velikom teksaškom gradu pedesetak kilometara na sjeverozapad.

Mrežna stranica Dallas Morning Newsa piše da je među ranjenima dvogodišnjak.

Pucnjava je počela oko 11.30 sati (18.30 sati po srednjoeuropskom vremenu) u Prvoj baptističkoj crkvi u Sutherland Springsu, izvijestila je lokalna mreža KSAT12 na svojoj internetskoj stranici.

Ta mreža prenosi izjavu svjedoka koji je rekao da je vidio muškarca koji je ušao u crkvu i počeo pucati na vjernike okupljene na obred. Mediji pišu da na obredu obično bude pedesetak ljudi.

SAD je 1. listopada doživio najgori pokolj u povijesti, kada je Stephen Paddock iz hotela u Las Vegasu pucao na sudionike koncerta na otvorenom, ubivši 58 i ranivši gotovo 550 ljudi.

Preuzeto sa: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: