Otporna na uragane! Plutajuća kuća može izdržati gotovo sve

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ove godine smo na američkoj obali vidjeli kakve sve razorne posljedice mogu imati snažni uragani. Harvey i Irma samo su neke od oluja koje su uništile tisuće domova. No, arhitekti su sada napravili novi tip kuće sa solarnim napajenjem koji će moći izdržati najsnažnije oluje i rast razine mora.

ARKUP | Autor: ARKUP

Iz Waterstudio ureda dolazi Arkup, arhitekta Koena Olthuisa. Ovaj mobilni dom otporan je na vjetar brzine do 250 kilometara na sat – što se kategorizira kao uragan 4. stupnja. Dom će moći i plutati te na taj način uspješno prebroditi i povišenje razine mora uslijed oluja. Osim toga, u sebi sadrži sustave koji će ga moći podići otprilike 12 metara iznad morskog dna u koje je usidren uslijed poplava, a koštat će između dva i tri milijuna dolara. 

Kao dodatak, iz Waterstudija najavljuju sakupljač i pročiščivač kišnice, a prvi prototip, nadaju se, izgradit će već iduće godine u Miamiju. 

Ova tvrtka poznata je po dizajniranju domova na vodi, a njihov direktor Koen Olthuis vidi jahte kao “plutajuće domove i budućnost izgradnje, posebice u doba klimatskih promjena“.

– Bit će sve više plutajućih četvrti u idućih pet do 10 godina, izjavio je Olthuis.

 

IZVOR: 24sata.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: