Gradonačelnikova podrška zahtjevima Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara uputio je dopis ministrici turizma i sporta u Vladi Republike Hrvatske Nikolini Brnjac, u kojem izražava punu podršku zahtjevima društava turističkih vodiča Hrvatske na temu nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu.

Gradonačelnik navodi kako Grad Split izražava podršku zahtjevima Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske kao krovnom strukovnom udruženju, a koji su upućeni Ministarstvu turizma i sporta, vezano za nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu.

-Novi prijedlog Zakona koji će omogućiti liberalizaciju ovog tržišta i otvoriti mogućnost turističkim vodičima iz čitave Europske unije, da bez posebne provjere potrebnog znanja o kulturnoj baštini i hrvatskom jeziku pružaju turističkih vođenja u Republici Hrvatskoj, može umanjiti kvalitetu interpretacije kulturne baštine, povijesnih događaja i običaja. Strani turistički vodiči bez adekvatne edukacije nelojalna su konkurencija i djelovanje istih u našoj zemlji može dovesti do degradiranja struke u cijelosti.

Osobno smatram kako su splitski turistički vodiči, kao i vodiči iz cijele naše Republike Hrvatske, najbolji veleposlanici svoga grada i svoje države. U ovom dobu kada se bore za opstanak struke kao i pravilnu interpretaciju kulturne baštine i povijesti dajem im svoju punu podršku. Napominjem kako podržavam implementaciju europske preporuke, norme EN 15565: 2008.

U nadi da će se usvajanjem svih zahtjeva, definiranje obvezne razine obrazovanja turističkih vodiča – završena četverogodišnja srednja škola – regulirana razina poznavanja jezika – polaganje stručnih ispita u 5 predloženih regija, regulacija statusa državljana neeuropskih zemalja – implementiranje modela Grčke i Cipra u pristupu edukaciji, dopuna članka 75a Zakona i reguliranje donošenje rješenja o ukidanju rješenja o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga turističkih vodiča – prijedlog je da se rješenje ukida s danom podnošenja Zahtjeva za odjavu nadležnom upravnom tijelu ili danom navedenim u Zahtjevu za odjavu, osigurati kontinuitet kvalitetnog djelovanja ove struke koja doprinosi hrvatskom turizmu i slici Hrvatske u cijelom svijetu – stoji u dopisu gradonačelnika Krstulovića Opare

Share.

Leave A Reply