Inovativno STEM obrazovanja za učenike u osnovnim školama od jeseni u Splitu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Split je prvi grad u Hrvatskoj u kojem će se projekt provoditi A1 STEMFemme Junior. Projekt pokreću A1 Hrvatska i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu s ciljem jačanja aspiracija i osnaživanja prvenstveno djevojčica prema STEM zanimanjima, a na današnjem predstavljanju u Gradu Splitu govorili su gradonačelnik Ivica Puljak, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić i Zrinka Ristić Dedić, viša znanstvena suradnica te glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska Ivan Skender.

Projekt A1 STEMFemme Junior uključuje izradu nastavnog kurikuluma STeam radionica za učenike 5. i 6. razreda osnovnih škola kroz koje će razvijati nove vještine uz primjenu naprednih tehnologija, učenje kroz modele i primjere iz svakodnevnog okruženja približavajući STEM mladima. Pilot program provodit će se u pet osnovnih škola u Splitu kao izvannastavna aktivnost, a iako je usmjeren na razvoj aspiracija kod djevojčica na njega se mogu prijaviti i dječaci. Program započinje s početkom nove školske godine, odnosno u rujnu 2023. godine.

– Sretan sam da će splitske škole, prve u Hrvatskoj, imati priliku sudjelovati u projektu koji će sigurno rezultirati pozitivnim iskoracima u obrazovanju, čemu težimo i što nam je prioritet. STEM zanimanja iznimno su važna za ukupan razvoj društva i zato je jako važno raditi na njihovoj popularizaciji među osnovcima, informirati ih, ohrabriti i približiti im sve njihove prednosti i mogućnosti. Naša je ambicija da Split predvodi razvojne trendove u Hrvatskoj, nove tehnologije i suvremena rješenja, a jamac toga su upravo mladi, obrazovani ljudi spremni i osposobljeni za sve izazove modernog doba – rekao je gradonačelnik Ivica Puljak te pozvao splitske osnovce, osobito djevojčice, da iskoriste ovu mogućnost i na jesen se uključe u školski program koji će im donijeti puno koristi, ali i samopouzdanja i zadovoljstva.

U okviru projekta A1 STEMFemme Jr. Institut za društvena istraživanja provest će znanstveno istraživanje u osnovnim školama čiji je cilj utvrditi razloge ustrajanja i odustajanja od obrazovnih i karijernih aspiracija u STEM području djevojaka osnovnoškolske dobi. Dosad provedena istraživanja pokazuju da u dobi 5. i 6. razreda učenice gube interes za znanost i doživljaju je kao domenu u kojoj ne vide sebe u budućnosti. Stoga je važno ovakvu vrstu aktivnosti usmjeriti na djevojčice.

– Ovaj program po mnogo čemu je drugačiji od trenutno dostupnih nastavnih sadržaja u školama. U njemu će učenice, ali i učenici imati priliku upoznati se s najinovativnijim aspektima znanosti, tehnologije, umjetnosti, primjenom umjetne inteligencije, genetike, forenzike, plesa vezanog uz tehnologiju i fiziku. Takav program ne postoji u Hrvatskoj trenutno i siguran sam da ćemo s njegovim uvođenjem oplemeniti, ne samo škole u Splitu, nego i cjelokupno hrvatsko obrazovanje – rekao je Boris Jokić. Naglasio je kako ovaj program nije namijenjen isključivo darovitoj djeci nego se kroz njega želi razvijati aspiracija prema STEMu kod djece od najranije faze njihove životne dobi. – Drago mi je da projekt pokrećemo iz Splita i da je Grad Split pokazao spremnost uključiti se kao aktivni partner. Kroz ovaj projekt povezujemo fakultete, znanstvenike, poslovnu zajednicu i javne institucije te na taj način unaprjeđujemo dobrobit građana Splita i Hrvatske – zaključio je ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić.

Prema Eurostatu broj obrazovanih i zaposlenih žena u ICT-u u Hrvatskoj je svega 22 posto, što je opet bolje od europskog prosjeka koji iznosi 16 posto, ali i dalje poražavajući. Misija A1 Hrvatska, kao jednog od tehnoloških lidera u telekom industriji je razvojem tehnologije i stvaranjem digitalnog društva svima pružiti jednake mogućnosti za učenje, stvaranje i napredak. To je razlog zbog kojeg je A1 Hrvatska inicirala i pokrenula A1 STEMFemme Jr. projekt.

– ICT zanimanja još uvijek su dominantno muška. Unatoč tome što u A1 Hrvatska imamo 44% žena, u tehničkom sektoru taj je postotak znatno manji. Prošle smo godine pokrenuli A1 STEMFemme program namijenjen studenticama tehničkih fakulteta kroz koji nudimo plaćenu praksu i iskustvo u radu s naprednim alatima i programskim jezicima kao i edukacije, mentore i međunarodno okruženje. Sa STEMFemme Jr programom želimo ih dovoljno rano zainteresirati za STEM, pokazati im što mogu raditi, dati podršku učiteljima te poticati djevojke od malih nogu za STEM zanimanja promičući jednake prilike i raznolikost – izjavio je Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska na današnjem predstavljanju projekta u Gradskoj upravi grada Splita.

Share.

Leave A Reply