Inovativno STEM obrazovanje od jeseni u 14 splitskih škola

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Split je prvi grad u Hrvatskoj u kojem će se s početkom nove školske godine provoditi projekt A1 STEMfemme Junior. Radi se o inovativnom obrazovnom projektu koji su pokrenuli A1 Hrvatska i Institut za društvena istraživanja s ciljem jačanja aspiracija i osnaživanja prvenstveno djevojčica prema STEM zanimanjima. Premda je početna ideja bila uključiti 5 splitskih osnovnih škola, zbog velikog interesa je odlučeno da će se program provoditi u svih 14 prijavljenih škola – O.Š. Dobri, O.Š. Trstenik, O.Š Mertojak, O.Š. Mejaši, O.Š. Manuš, O.Š. Kamen – Šine, O.Š. Blatine – Škrape, O.Š. Lučac, O.Š. Plokite, O.Š. Meje, O.Š. Marjan, O.Š. Slatine, O.Š. Split 3 i O.Š. Bol.

28. i 29. kolovoza tako će se u O. Š. Bol održati početne radionice za profesore koji će provoditi nastavu, a koje će voditi projekti tim na čelu s ravnateljem Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Borisom Jokićem. Profesorima će predstaviti osnove rada, elemente kurikuluma izvannastavne aktivnosti te će se dogovoriti dinamika zajedničkog rada. Također, tim stručnjaka s Instituta za društvena istraživanja mentorski će pratiti rad na provedbi programa tijekom cijele školske godine.

-Veseli me veliki odaziv ravnatelja i profesora, a vjerujem da će isti takav biti i među učenicima. Siguran sam da će iskusan i kompetentan tim koji upravlja projektom pomoći u uspješnoj provedbi, i da će svi zajedno uživati otkrivajući nova, korisna i zanimljiva znanja i vještine, što će u konačnici pomoći popularizaciji STEM zanimanja, posebno među djevojčicama. Naša je ambicija da Split predvodi razvojne trendove u Hrvatskoj, nove tehnologije i suvremena rješenja, a jamac toga su upravo mladi, obrazovani ljudi spremni i osposobljeni za sve izazove modernog doba, zato rado podupiremo ovakve projekte – kazao je na početku današnje radionice gradonačelnik Ivica Puljak, poželjevši svima uspjeh u radu.

– U ovom programu će učenice, ali i učenici imati priliku upoznati se s primjenom inovativnih aspekata znanosti i tehnologije u područjima poput umjetne inteligencije, forenzike, onečišćenja mora, sigurnosti u prometu, zdrave prehrane, robotizacije. Sve kreće od njih samih i njihovih pitanja, a imat će priliku o tome učiti i iz umjetničke perspektive te na kraju nešto i kreirati. Takav program ne postoji u Hrvatskoj trenutno i siguran sam da ćemo s njegovim uvođenjem oplemeniti, ne samo škole u Splitu, nego i cjelokupno hrvatsko obrazovanje – rekao je Boris Jokić. Naglasio je kako ovaj program nije namijenjen isključivo darovitoj djeci nego se kroz njega želi razvijati aspiracija prema STEM-u kod djece od najranije faze njihove životne dobi.

 – Drago mi je da projekt kreće iz Splita i ugodno smo iznenađeni velikim interesom škola. Nadamo se da će učenici, a posebno učenice, prepoznati da se radi o izvrsnoj prilici da na zanimljiv način nauče neke nevjerojatne stvari. Pozivam ih da se uključe, jer, osim što će svašta naučiti, imat će priliku posjetiti i upoznati mnoga zanimljiva mjesta i ljude izvan škole, napraviti nešto svojim rukama – poručio je Boris Jokić splitskim osnovcima.

Podsjetimo, projekt A1 STEMfemme Junior uključuje izradu nastavnog kurikuluma STEM radionica za učenike 5. i 6. razreda osnovnih škola kroz koje će razvijati nove vještine uz primjenu naprednih tehnologija, učenje kroz modele i primjere iz svakodnevnog okruženja približavajući STEM mladima. Pilot program provodit će se u 14 splitskih škola kao izvannastavna aktivnost, a iako je usmjeren primarno na razvoj aspiracija kod djevojčica, na njega se mogu prijaviti i dječaci.

Projekt A1 STEMfemme junior inicirala je A1 Hrvatska kao dio aktivnosti održivog poslovanja kojim nastoji unaprijediti digitalno društvo u Hrvatskoj svima pružiti jednake mogućnosti za učenje, stvaranje i napredak.

Prema Eurostatu broj obrazovanih i zaposlenih žena u ICT-u u Hrvatskoj je svega 22 posto, što je bolje od europskog prosjeka koji iznosi 16 posto, ali i dalje poražavajuće, stoga bi ovakvi projekti trebali pomoći da se ova statistika popravi.  

Share.

Leave A Reply