Ispravljanje nepravde i zanemarivanja: Značajno povećana materijalna prava djelatnicima splitskih vrtića

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uspješno su završeni pregovori između Grada Splita i Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske o II. Izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora, čime je ostvaren značajan iskorak u povećanju plaća i materijalnih prava djelatnika splitskih vrtića.

Dogovoreno je novo povećanje plaća za 26,88 % u 3 koraka, te od 1.7. isplata toplog obroka u maksimalnom neoporezivom iznosu od 100 eura.

Poboljšanja materijalnih prava odnose se na 983 djelatnika zaposlena u 4 ustanove predškolskog odgoja Grada Splita, a realizirat će se dinamikom 14 % od 1. 1. 2024., 5 % od 1. 4. 2024. te 6 % od 1. 7. 2024.

Tako su se, nakon desetljeća zanemarivanja, od početka mandata ove gradske uprave, odnosno od 1. kolovoza 2021. godine, unutar pregovora s nadležnim sindikatima, sedam puta vršile korekcije koeficijenata i/ili osnovice, čime je do sada ostvareno ukupno kumulativno povećanje materijalnih prava od 67,6% za VSS, 76,5% za VŠS i čak 82,6% za SSS.

– Predškolski odgoj je temelj obrazovnog sustava i naš je cilj osnažiti ga i unaprijediti na svim razinama, od materijalnih prava djelatnika do uvjeta rada, kapaciteta i razine usluge. Kontinuirano poboljšavamo materijalne uvjete djelatnika otkako smo na čelu grada i ponosni smo da smo, nakon godina zanemarivanja, nepravde i obezvrjeđivanja, vratili fokus na predškolski odgoj i dali mu zasluženo mjesto. Povećanje plaća je izuzetno važan korak prema vraćanju digniteta struci i podizanju ukupnog standarda usluge za djecu i roditelje. Sada nas očekuje gradnja novih vrtićkih kapaciteta, obnova i proširenje postojećih i brojne aktivnosti kojima želimo učiniti najveće iskorake u modernizaciji i poboljšanju odgojno-obrazovnog standarda na području Splita, ali i šire – kazao je gradonačelnik Ivica Puljak

Share.

Leave A Reply