Izložba “Heroj u ratu – hrvatski ponos u miru – Andrija Matijaš Pauk”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U atriju zgrade splitske Gradske uprave 17. listopada 2023. godine, utorak, s početkom u 18 sati, održava se izložba “Heroj u ratu – hrvatski ponos u miru – Andrija Matijaš Pauk”.

Podsjetimo, general-bojnik Andrija Matijaš Pauk, legendarni je pripadnik 4. gardijske brigade, sa svojim je tenkistima sudjelovao u gotovo svim većim akcijama u Domovinskom ratu, a poginuo je 9. listopada 1995. drugog dana akcije „Južni potez“ u borbama kod Mrkonjić GradaNa samom početku rata, u ljeto 1991. borio se na bojištu na području Banovine nakon čega se vraća u Dalmaciju te se u listopadu te godine priključuje 4. gardijskoj brigadi.

Od prvih zarobljenih neprijateljskih tenkova ustrojava samostalnu tenkovsku satniju koja poslije prerasta u oklopnu-mehaniziranu bojnu. Bio je sudionik brojnih vojno-oslobodilačkih akcija među kojima „Skok 1“ i „Skok 2“ te „Ljeto ’95“. U operaciji „Oluja“ sudjelovao je u oslobađanju Knina u koji 5. kolovoza 1995. ulazi sa 7. gardijskom brigadom. Nakon „Oluje“ sudjeluje u operacijama „Maestral“ i „Južni potez“, koja je na kraju bila i pogubna za ovog junaka Domovinskog rata.

Share.

Leave A Reply