KONAČNO Hospicij Matošić počeo raditi, ali smanjenog kapaciteta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hospicij Matošić od sljedećeg tjedna počet će primati prve palijativne bolesnike. Potvrdio nam je ravnatelj Doma zdravlja dr. Marko Rađa.

– Od prekjučer je devet sestara u jutarnjoj smjeni, stići će ih još pet te još dvije ili tri njegovateljice i spremni smo za početak rada i 16 pacijenata – kazao nam je dr. Rađa.

Kapacitet hospicija su 22 ležaja, ali ovoj fazi ugovor s HZZO-om je pokriveno 16.

Rađa je pojasnio i kako će dvije doktorice iz županijskih mobilnih palijativnih timova, u dogovoru s obiteljskim liječnicima i bolničkim koordinatorima za palijativnu skrb, odlučivati tko će, kada i koliko dugo boraviti u hospiciju.

U rujnu je, dodajmo, inspekcija Ministarstva zdravstva izvršiti očevid prostora te ustanovila da je sve u redu. Više puta je prolongirano otvaranje, a sada je konačno sve spremno.

Prošlo je, podsjetimo, preko 15 godina otkako su sestre Tonka Milka Matošić preko Udruge Lovret darovale zemljište na Mejašima kako bi se izgradilo mjesto za dostojanstvenu smrt sugrađana. Ideju hospicija kao gradski vijećnik je gurao Ante Zoričić i završena je zgrada u mandatu Andre Krstulovića Opare. Izguran je, pošteno govoreći, entuzijazmom vijećnika i časne sestre Ljiljane uz podršku izvršne vlasti.

izvor: dalmatinskiportal.hr

Share.

Leave A Reply