Kvartovsko vodstvo i stručnjaci kritiziraju Oparinu odluku u vezi projekta na Trsteniku: Trgovački centar donijet će nam kaos, a odnijeti parking!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tekst u “Slobodnoj” o tome kako je gradonačelnik Andro Krstulović Opara donio zaključak kojim prihvaća idejno rješenje za zapadni dio zahvata “P11” (uz križanje Poljičke ceste i Velebitske ulice), uz napomenu kako će za realizaciju cjelokupnog rješenja biti potrebno izmijeniti GUP, izazvao je kritike u Kotaru Trstenik od strane politike i struke.

Podsjetimo, na toj lokaciji se predviđa gradnja trgovačkog centra, najvjerojatnije “Kauflanda”, poslovnih prostora, višeetažne garaže i hotela od 12 katova.

– Neugodno nas je iznenadila vijest da je gradonačelnik Andro Krstulović Opara svojim potpisom potvrdio Zaključak koji nije u skladu s GUP-om ni Prostornim planom uređenja grada (PPU) – navodi u svojem priopćenju Damir Barbir (SDP), kotarski čelnik s Trstenika.

Kako je vidljivo, Barbir se konzultirao s arhitektima, a neke od njih je uključio u priopćenje. Arhitektica Mariana Bucat, članica gradske Komisije za urbanizam, tvrdi kako je istog dana bila sazvana sjednica tog tijela radi Prijedloga inicijative za izradu izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a, bez stručne analize zaprimljenih inicijativa.

– Među njima nema inicijative za izmjene GUP-a u odnosu na gradonačelnikov Zaključak – naglašavaju iz Kotara Trstenik.
Urbanistica Jelena Borota tvrdi kako realno vrijeme potrebno da bi se provele izmjene PPU-a i GUP-a iznosi najmanje šest mjeseci do godinu dana, a vjerojatno i znatno dulje. U priopćenju se ističe kako, unatoč brojnim nastojanjima, “građani i struka nisu bili potpuno uključeni u proces planiranja, niti im je omogućen sastanak s investitorom”, a uključivanje građana je, po mišljenju dr. Višnje Kukoč, jedan od ciljeva prostornog uređenja.

Kao prometni problem ističe se budući ulaz do trgovačkog centra koji je predviđen iz Poljičke ceste.

– Prometni stručnjaci su napomenuli, a svi to znamo iz prakse, da prilikom skretanja i ulaska u budući trgovački centar svaki vozač usporava, a u blizini križanja sa semaforom, u ovom slučaju je to križanje Poljičke i Velebitske, ubrzava vožnju, što će stvoriti dodatne gužve i nesigurnost u prometu – ističe Barbir.

Prvi čovjek kvarta upozorava da bi stanovnici toga dijela Trstenika mogli ostati bez parkirališta. Ističe da se, izgleda, sada namjerava izgraditi samo trgovački centar, bez višeetažne garaže za stanovnike kotara koji sada na toj lokaciji “ispod” Poljičke ceste smještaju svoja vozila. Arhitekt Duje Štambuk zaključuje:

– Ako se ne izvede sada, kada se investitor trgovačkog centra može prisiliti na to ili neko drugo zajedničko rješenje, nikada ni neće.

Kvartovsko vodstvo zaključuje da je suradnja s Banovinom po ovom pitanju neadekvatna i izaziva sve veće sumnje i sukobe.

– Dojma smo da im interes građana nije na prvom mjestu, a što možemo vidjeti i u samom projektu budući da je problem parkinga potpuno marginaliziran, a trebao je i mogao biti prioritet pri odabiru adekvatnog rješenja – ističe se u priopćenju, u kojem napominju da na Trsteniku nedostaje više od 1000 parkirališnih mjesta. 

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply