Lećevici županijski milijuni za mir oko ‘tvornice otpada’

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Godišnje od Županije dobivamo novčanu pomoć za nužno i operativno funkcioniranje općine, za poboljšanje kvalitete života naših mještana.

Budući da nam je lani na proračunski račun trebalo biti isplaćeno 1,3 milijuna kuna, a uplata je knjižena samo na 700.000 kuna, sada će nam Županija dati 1,9 milijuna kuna. Hvala još jednom i županu Blaženku Bobanu i pročelnicima na podršci. Imamo velike rashode, a male prihode, pa bez županijske pomoći ne bismo mogli. I to vam je pravilo za puno lokalnih sredina – ustvrdio je to za naš list Ante Baran, HDZ-ov načelnik Općine Lećevica, komentirajući već napisani Sporazum o pomoći između regionalne vlasti i toga “malog mista” koji bi u utorak na svojoj sjednici trebali “blagosloviti” županijski vijećnici.

Upravo kod Lećevice već se godinama najavljuje izgradnja regionalnog centra za gospodarenjem otpadom, pa je čelnik ove općine koja obuhvaća pet naselja: Lećevicu, Radošić, Kladnjice, Uble i Divojeviće, istaknuo kako je ovo i neka vrsta nagrade od Županije. – Koliko smo problema imali zbog Centra, znate i sami. U početku nitko nije htio prihvatiti takav projekt na svom području iako utjecaja na okoliš tako modernog sustava ne bi trebalo biti. Ali brojne udruge su prosvjedovale, bunile se, a svi znamo da negdje moramo zbrinuti otpad. Mi smo to prihvatili, no sada treba urediti i pristupne ceste. Naša briga su one nerazvrstane, a i za to nam treba novca. Naš općinski proračun je ispod milijun kuna – dodao je Baran.

Prema njegovim riječima, iznos od gotovo 2 milijuna kuna, skoro dva godišnja proračuna, bit će iskorištena za nastavak projekata na uređenju Lećevice. – Radi se o redovitim poslovima. Od izgradnje nerazvrstanih cesta, uređenja groblja, ulaganja u javnu rasvjetu i odvoza smeća, do našeg dječjeg vrtića. Što više ulaganja za bolji i ugodniji život naših 600 stanovnika – naglasio je načelnik koji očekuje da nakon izgradnje centra za gospodarenje otpadom Lećevica više neće biti na popisima za – pomoć.

– Samo od komunalnog doprinosa dobit ćemo 20 milijuna kuna, a onda slijedi i redovita uplata komunalne naknade. Obnovljena je i mljekara, odnosno sirana, pa će biti mogućnosti i novih zaposlenja. A uredit ćemo i staru zgradu Doma, pa dovršiti sportsku dvoranu. Puno je planova i želja, no kada nema novca, sve stoji – dodao je naš sugovornik. Okvirnim sporazumom iz 2014. godine Županija je davala novac Općini Lećevica za redovito poslovanje i podmirenje tekućih i kapitalnih troškova. Četiri godine kasnije, stiže još jedna financijska injekcija od 1,9 milijuna kuna, a svi se nadaju kako će to biti i posljednja pod nazivom – pomoć.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply