Na splitskom sveučilištu studij forenzike izaziva veliko zanimanje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U novoj akademskoj godini neki studiji ostali su nepopunjeni ili su zainteresirali mali broj studenata. No, na splitskom sveučilištu već drugu godinu jedan studij izaziva veliko zanimanje – studij forenzike. Studenti se tamo mogu specijalizirati za jedan od pet smjerova pa se ne trebamo brinuti da nećemo imati dovoljno forenzičnih istražitelja, piše HRT

Andrija je vatrogasac, a kad diplomira, bit će istražitelj mjesta požara.

– Ovakvih stručnjaka nedostaje, jako ih je malo. Potrebno ih je dosta više, naglašava Andrija Car, student smjera istraga požara, Odjel za forenzične znanosti, Sveučilište u Splitu.

Stručnjaka treba i za otkrivanje pronevjera, lažiranih financijskih izvještaja i pronalazak skrivenog novca.

– Kad kažem da studiram fin – računovodstvenu forenziku, bude aaa ha, gdje ćeš raditi, govori Paulina Bešker, studentica financijsko-računovodstvene forenzike, Odjel za forenzične znanosti, Sveučilište u Splitu.

A za one čiji će posao biti uzimanje otisaka na mjestu događaja – buduće forenzične istražitelje – vrijedi zlatno pravilo: iz najmanjeg uzorka treba izvući najviše jer ponavljanje postupka često nije moguće.

– Greška u forenzici odlučuje o nečijem životu i tu trebate biti jako pažljivi. U ocjenjivanju naših studenata, vodimo računa o njihovom načinu razmišljanja, naglašava Josip Crnjac, prof. biologije, voditelj Laboratorija za forenzičnu genetiku i biologiju, Odjel za forenzične znanosti, Sveučilište u Splitu.

Ulaskom u laboratorij za forenzičku genetiku automatski pristajemo na uzimanje DNK uzorka, on se pohranjuje u bazu podataka da bi se mogao isključiti u nekim drugim situacijama i da ne bi bio uzrok kontaminacije radnih površina u kojima se DNK uzorci uzimaju!

Iako postoje tek dvije godine, za upis na pet smjerova forenzike kandidata nije nedostajalo.

– Veliki je interes, upisali smo ih 90 na drugoj godini, nadamo se i na trećoj i dalje, rekao je izv. prof. dr. sc. Damir Piplica, pročelnik, Odjel za forenzične znanosti, Sveučilište u Splitu, prenosi HRT

Na forenzici surađuju s mnogim međunarodnim ustanovama i stručnjacima – uz mnogo prakse na terenu.

Ovi studenti ne moraju se bojati da za njih neće biti posla kad završe studij.

Share.

Leave A Reply