Najavljeno uređenje i proširenje pješačkih zona u Staroj gradskoj jezgri

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević najavili su početak realizacije projekata uređenja i proširenja pješačkih zona na području Stare gradske jezgre.

Proces će se odvijati kroz realizaciju tri aktivnosti: uređenje Hrvojeve ulice, pješačke zone unutar tzv. Varoškog trokuta, te uređenje i proširenje Rive.

-Na početku ovog mandata pokazali smo koji smjerom želimo ići, a to je uvođenje reda i uređenje cijelog grada. Nakon što smo tada očistili Hrvojevu od štandova, danas smo objavili natječaj za uređenje cijele Hrvojeve ulice kroz koji će se dobiti idejno rješenje, izraditi dokumentacija i započeti s uređenjem. Ako sve bude po planu, radovi bi trebali započeti krajem iduće godine – kazao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Zamjenik Ivošević kazao je kako je nakon uređenja Tončićeve logičan slijed nastavak realizacije druga dva projekta unutar Stare gradske jezgre. – Donijeli smo odluku cijelu kontaktnu zonu koju zovemo Varoški trokut, a koja je omeđena Ban Mladenovom, ulicom Bana Jelačića i Šperunom, pretvoriti u pješačku zonu, urediti i oplemeniti – kazao je zamjenik Ivošević najavivši kako bi se u realizaciju krenulo krajem 2024., početkom 2025. godine. – Ovo je slijed širenja pješačkih zona u centru grada kakav Split nije imao još od zatvaranja Rive za promet. Turizam je u međuvremenu nabujao i potrebe za javnim prostorom su rasle, na što, na žalost, nije bilo adekvatne reakcije. Sada ćemo tu pješačku zonu proširiti i dobit ćemo predivan uređeni dio, što je u skladu s našim naporima da dugoročno maknemo asfalt s pješačkih površina u centru grada i da ga uredimo na razini koja je primjerena zaštićenoj gradskoj jezgri.

U sklopu aktivnosti uređenja centra grada, gradonačelnik Puljak kazao je kako su pokrenuti razgovori s projektnim timom uređenja Rive, studiom 3LHD, oko produženja Rive istočno do Hrvojeve ulice, ali i zapadno, kako bi se u konačnici spojila s pješačkom zonom Varoškog trokuta i postala cjelovita pješačka zona u punom profilu. Također, cilj je redizajnirati tende na Rivi, kako bi bile diskretnije i ne bi zaklanjale Palaču. – Idejno rješenje nadamo se dobiti početkom iduće godine, a onda ćemo pristupiti projektnoj dokumentaciji i radove uskladiti s onima na Hrvojevoj i Varoškom trokutu. Kroz ova 3 projekta dobit ćemo puno kvalitetnije pješačke površine i podići kvalitetu života građana u centru grada, izgled i ljepotu cijelog grada, poručio je gradonačelnik Puljak.

Share.

Leave A Reply