Nedostaje tisuće medicinskih sestara, samo u KBC-u Split fali ih 400. Unatoč tome, u Dalmaciji je odobren samo još jedan razred

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Voda je odavno došla do grla. Problem kroničnog nedostatka medicinskog osoblja u Hrvatskoj, osobito medicinskih sestara, “eksplodirao” je u zadnje dvije pandemijske godine.

Nije ogroman korak, ali mali pomak nazire se u srednjoškolskom sustavu koji bi od jeseni i nove školske godine trebao upisati četiri razreda više medicinskih sestara/tehničara nego tekuće školske godine, odnosno upisnih je mjesta 89 više.

Naime, prema prijedlogu u prve razrede medicinskih škola u cijeloj Hrvatskoj u novoj školskoj godini predviđen je upis ukupno 1166 medicinskih sestara/tehničara u 48 razrednih odjela. Brojka od četiri dodatna razreda u četiri srednje medicinske škole u Hrvatskoj u idućoj školskoj godini ne čini se velikom u moru potreba za tim kadrom.

VELIKA POTRAŽNJA

Ali, za Dalmaciju je barem na simboličnoj razini važno da je među njima i Medicinska škola Šibenik koja je tražila, i dobila, odobrenje da upiše jedan razred, odnosno 24 medicinske sestre više nego ove školske godine, pa će ukupno upisati dva razreda toga smjera i novih 48 učenik(c)a.

Doznajemo da je jedan dodatni razred (upis ukupno tri umjesto ovogodišnja dva odjeljenja medicinskih sestara) tražila i zadarska Medicinska škola Ante Kuzmanića, no čini se da im Ministarstvo, zbog nedostatka prostornih uvjeta, to ipak neće odobriti.

U brojnim medicinskim/zdravstvenim školama muku muče s prostornim, ali i kadrovskim uvjetima, pa je to nerijetko prepreka za upis i većeg broja djece u taj izuzetno deficitarni smjer. U šibenskoj Medicinskoj školi, na primjer, zbog povećanja upisa s jednog na dva razreda medicinskih sestara, kaže ravnateljica te škole Aleksandra Acalin, “na čekanje” su stavljeni farmaceuti.

Kvote za upis medicinskih sestara u prvi razred u novoj školskoj godini ostaju iste u Splitsko-dalmatinskoj županiji (tri razreda sa 72 medicinske sestre upisat će Zdravstvena škola Split te jedan razred s 24 učenika srednja škola u Sinju), kao i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje će se u Medicinskoj školi u Dubrovniku upisati dva odjeljenja s 44 učenika tog smjera.

– Potrebe su enormne, ali mi smo mala škola i ovo je naš maksimum – kaže Marijana Kulić, ravnateljica Medicinske škole Dubrovnik.

U četiri dalmatinske županije u novoj školskoj godini zanimanje medicinska sestra/tehničar trebalo bi upisati ukupno 236 novih učenik(c)a.

 

Da je stanje s nedostatkom medicinskog kadra u nas, osobito medicinskih sestara, alarmantno, nije neka novost. Iz Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) nedavno su iznijeli podatak da nam je prije tri godine nedostajalo oko 4000 medicinskih sestara, a sve upućuje na to da je stanje sada i gore. Osobito je teška situacija u dalmatinskim županijama, upozorili su iz HKMS-a. Primjerice, u vrijeme “divljanja” korona-zaraze u siječnju ove godine izišao je podatak da samo u KBC-u Split fali 400 medicinskih sestara. U Hrvatskom strukovnom sindikatu medicinskih sestara-medicinskih tehničara još su pesimističniji.

OGROMAN DEFICIT

– Naše su procjene da je stanje još teže i da ustanovama diljem Hrvatske u ovom trenutku nedostaje oko osam tisuća medicinskih sestara i tehničara. Pozdravljamo povećanje kvota za školovanje medicinskih sestara, ali to je kap u moru potreba. Nema županije koja ne bilježi ogroman deficit toga kadra – kaže za naš list Ankica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Sindikata, koja Vladu poziva da ozbiljno shvati taj problem.

– Znamo da u cijeloj Europi postoji ogromna potreba za tim kadrom, Njemačka je praktički “prazna” kada govorimo o tome. Istina je da se posljednje dvije korona-godine iseljavalo manje sestara iz Hrvatske nego ranije, ali pitanje je što nas čeka.

Školama je izuzetno teško povećavati kvote za medicinske sestre, imamo mnogo problema kako prostornih, tako i kadrovskih. Danas teško možete dobiti liječnike da rade u školi, na natječaje se nekad ne javi nitko – upozorava Asja Jelaković, predsjednica Udruge zdravstvenih škola. 

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply