Nemogućnost stambenog zbrinjavanja: Cijene stanova u Splitu dosegle novi maksimum

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kvadrati stanova u Splitu još su više poskupjeli. Vlastiti dom mnogima je samo san koji eventualno mogu ostvariti, ali ga moraju tražiti izvan grada.

Studentice građevine Lea i Laura već treću godinu žive u Splitu u istom podstanarskom stanu. Mjesečna renta im je 450 eura, a to je slažu se obje u Splitu danas rijetkost. – piše N1.

– Sad je još skuplje tako da ne znam da bi sad mogle naći san za tu cijenu – objasnila je Lea.

 

Jer cijene najma za jednosoban stan sada se kreću od 600 eura pa na više, ovisno o lokaciji.

“To je previše novca”

– Pa mislim da je to previše novca za stan mjesečno. Mi smo jedne godine čak htjele promijeniti stan i gledale smo nema ništa ispod 650 eura. Tako da je to baš dosta novca – objasnila je Laura.

 

Do stana za najam u Splitu teško je doći i mladim obiteljima, a kupnja vlastitog većini je samo san.

350 tisuća eura, 40 kvadrata, iznosi su to od kojih se na sam pogled zavrti u glavi, pa ni ne čudi da se mlade obitelji agencijama za nekretnine gotovo i ne obraćaju.

– Mlade obitelji koje rade za nekakve prosječne plaće teško mogu doći kod nas i kupiti takav stan tako da je to praktički nemoguće – objasnio je Ivica Vulić, vlasnik agencije za nekretnine u Splitu.

Bakić podržava uvođenje poreza na nekretnine: “Ne mislim da HDZ ima hrabrosti za takav iskorak”

“Obitelj s prosječnim primanjima uvjete za stambeno zbrinjavanje nema”

S druge strane tužno jer mlada obitelj s prosječnim primanjima uvjete za stambeno zbrinjavanje nema, jedino ako nisu te sreće da su stan naslijedili ili ga eventualno dobili od roditelja.

– Netko s prosječnim primanjima u Splitu može kupiti na 30 godina stan površine 20 metara kvadratnih – rekao je Ivica Žuro, ekonomski konzultant.

– To je žalosno. To treba pitat našu Vladu, oni znaju odgovor na to – kazala je Nives iz Splita.

 

A kada će doći do pada cijena nekretnina? U Splitu se još uvijek ne očekuje jer je potražnja još uvijek veća od ponude, pa onda ni ne čudi da su kupci ovako skupih kvadrata uglavnom stranci.

– Obično kupuju Poljaci, Česi, Slovaci, pa onda Austrijanci, eventualno Nijemci, Francuzi i ostali – istaknuo je Vulić.

“Trebamo prepisati dobra rješenja”

Turizam i visoke cijene stanova koje su mnogima nedostižne u Splitu u posljednjih deset godina dovelo je do iseljavanja stanovništva. Taj trend će se nastaviti ako se ne dogode neke promjene – piše N1.

– Ono što mi trebamo je prepisati dobra rješenja, ne treba izmišljati toplu vodu. Pa imamo u Austriji stanovanje koje si ljudi mogu priuštiti i koje postoji od 30-ih godina. Austrija koja je jedna zemlja tržišne ekonomije, najnormalnije je prihvatila ideje po kojima treba zbrinuti svoje građane i omogućit svakome tko ima neki nivo primanja da živi i ostvari stanarsko pravo – rekao je Žuro.

 

Pravo o kojem mlade obitelji u Splitu na žalost trenutno mogu samo sanjati.

Share.

Leave A Reply