Novo gradilište u Splitu: Na “Visokoj” označen početak realizacije velikog komunalno – vodnog projekta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Danas je na Visokoj održano svečano otvaranje radova na projektu „Optimalizacija spoja sustava odvodnje sjevernog sliva s rekonstrukcijom i dogradnjom sustava vodoopskrbe i odvodnje grada Splita“, koji je dio „Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin“.

– Svjedoci smo da je Split postao veliko gradilište. Započeli smo velike projekte, od plaže Žnjan, preko dovršetka i početka rada Tehnološkog parka, zatim gradnje škola, dvorana, kulturnih i sportskih centara. To su projekti koji se vide, a oni koji se ne vide, koji se odvijaju ispod zemlje, su možda još i važniji, svakako financijski veći. Jedan od takvih je ovaj čija realizacija počinje danas, kazao je gradonačelnik Ivica Puljak zahvalivši svima koji su projekt doveli do realizacije. – Ključna riječ za naše građane u sljedećim mjesecima pa i godinama je strpljenje. Ono će se isplatiti jer će nakon realizacije svih ovih projekata njihova kvaliteta života značajno porasti. Obećanje koje smo dali da će svi građani Splita imati vodovod i kalanizaciju ovime i ispunjavamo, poručio je čelni čovjek Splita.

Direktor Vodovoda i Kanalizacije Split, Miro Delić, istaknuo je višestruku važnost ovog velikog i kompleksnog projekta.

– Realizacijom ugovora o radovima na ovom projektu postići će se veći stupanj razdvajanja oborinskih voda od kućanskih otpadnih voda i time će se omogućiti prihvat i biološka obrada otpadnih voda sjevernog sliva Splita na UPOV-u Stupe. Također će se proširiti i poboljšati postojeća kanalizacijska i vodoopskrbna mreža te izvršiti sanacija postojeće dotrajale kanalizacijske mreže, kazao je Delić istaknuvši kako će izgradnja nove kanalizacijske mreže obuhvatiti pojedina gradska područja na kojima danas ne postoji izgrađen kanalizacijski sustav, kao što je to primjerice područje Kamena i druga manja gradska područja ili ulice (na području Zvončaca, Kopilice, Mejaša, Žnjana, Pazdigrada, Duilova, kompleks brodogradilišta, itd.)

U sklopu projekta izgradit će se nekoliko desetaka kilometara kanalizacijskih i vodoopskrbnih cjevovoda, ali i niz drugih objekata, poput crpnih stanica, velika vodosprema na području Visoke, tri puta veća od postojeće, čiji će kapacitet moći zadovoljiti potrebe cijelog grada za osmosatnim opskrbljivanjem vodom.

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, istaknuo je kako se radi o ukupnom ulaganju Vlade RH i resornog ministarstva od preko 500 milijuna eura u splitsku aglomeraciju, što je najveće vodno – komunalno ulaganje na području Republike Hrvatske.

Vrijednost projekta čija je realizacija započela danas iznosi 40.469.247,62 eura s PDV-om.

Share.

Leave A Reply