Obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi: „Darivanje krvi čin je iznimne ljudske dobrote“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dodjelom prigodnih priznanja višestrukim darivateljima krvi danas je u Hrvatskom domu svečano obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Svim sugrađanima koji godinama nesebično daruju krv izraze zahvalnosti iskazali su ravnatelj splitskog Crvenog križa Tomislav Gojo, ravnatelj KBC-a Split  Julije Meštrović i gradonačelnik Ivica Puljak, koji je osobno uručio priznanja našim sugrađanima s najviše darivanja, kako je rečeno, jedinog lijeka kojeg nije moguće umjetno proizvesti.

Čestitavši Dan dobrovoljnih darivatelja krvi gradonačelnik Puljak kazao je kako je darivanje krvi – najljepša ljudska gesta. „Darivanje krvi čin je iznimne ljudske dobrote. Spašavate živote i zdravlje i zbog toga vi ste pravi predstavnici dobrote u ljudima. U ime svih građana Splita, od sveg srca hvala vam na tome“, poručio je gradonačelnik Puljak.

Riječi zahvale uputio je i ravnatelj splitskog KBC-a kazavši da nema čovječnijeg i humanijeg čina od, kako je naveo, darivanja vlastitog organa drugima. „Tehnološki napredak medicine, uz sve moguće suvremene aparate i robote za operacije, bez darivatelja krvi ne znači ništa“, istaknuo je Meštrović. Prema riječima ravnatelja Crvenog križa, na splitskom području iz godine u godinu raste broj jubilarnih darivatelja krvi. Velik je broj ljudi koji cijelog životnog vijeka darivaju krv, dodao je. „12 tisuća doza krvi prikupljeno je 2021. godine uz primjetne tendencija rasta i za ovu godinu. Ovogodišnji jubilarni darovatelji, njih 62, prikupili su čak 2 tisuće litara krvi. Važno je da mi kao društvo pokažemo da cijenimo humanost onih koji daju krv i tako spašavaju ljudske živote“, naveo je Gojo.

U ime jubilarnih darivatelja zahvalio se Ante Nakić, pravi junak koji je u gotovo pola stoljeća darovao 125 doza krvi. „Davat ću krv sve dok mi zdravlje bude dozvoljavalo“, kazao je Nakić, nekadašnji djelatnik splitske Gradske uprave i predsjednik Kluba DDK Samouprave i uprave.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj dan davne 1953. godine, u Željezari Sisak, provedena je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Danom dobrovoljnih darivatelja krvi obilježava se humanost i plemenitost u darivanju krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodna u liječenju.

Share.

Leave A Reply