Obitelj liječnika s dvoje djece doselila iz Švicarske u Split: “Teško je naći stan”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

DOK SVJEDOČIMO činjenici da mnogi mladi liječnici napuštaju Hrvatsku, ima i obrnutih primjera. U Split se doselila mlada švicarska obitelj liječnika s dvoje djece, objavio je HRT.

Majka i otac željeli su postići balans između svoga posla i privatnog života. Stoga su se odlučili na dolazak u Hrvatsku. Suprug je Švicarac, a supruga je podrijetlom iz Hercegovine. Imaju dvije djevojčice – od tri i šest godina.

 

“Ovo je sve inicijativa moga muža. Želio je upoznati hrvatski jezik, hrvatsku kulturu – kako on, tako i naše dvije djevojčice. Ovaj korak u Hrvatsku je čisto privatna, obiteljska motivacija, a ne poslovna”, kazala je Barbara Degen iz mobilnog palijativnog tima Splitsko-dalmatinske županije.

“U Švicarskoj su jako kolegijalni odnosi, ima dovoljno resursa”

Istaknula je da je u Švicarskoj jako lijepo raditi.

“Znaš gdje ti je mjesto. Jako su kolegijalni odnosi između svih. Nema pitanja resursa. Da bi pružio tu kvalitetu, treba na vrijeme investirati”, izjavila je Barbara Degen.

Barbara je specijalistica interne medicine, međutim posvetila se ne baš tako atraktivnoj palijativnoj skrbi. Smatra da je poseban senzibilitet razvila još u vrijeme kada joj je baka bila pri kraju života i jako se mučila.

“Tu je nastala ideja o palijativnoj medicini kao užem dijelu medicine kojim se želim baviti”, kazala je Barbara.

Suprug ne može raditi zbog jezika

Suprug Christian specijalist je intenzivne medicine, no unatoč tomu što u Hrvatskoj nedostaje svih specijalizacija – on još ne smije raditi.

“Christian bi želio raditi, međutim birokracija je takva u Hrvatskoj da sve dok ne bude zadovoljavajuće znao hrvatski jezik – to je nekakav nivo B2, on ovdje ne može raditi. Prema tome, to je sada nekakva situacija – on ovdje ne može raditi”, kazala je Barbara.

Najveći problem ove obitelji jest pronaći stan za dugoročni najam u Splitu, no sve u svemu, kaže, ne žale zbog odluke o dolasku i uživaju u svim prednostima koje život u Hrvatskoj donosi.

Share.

Leave A Reply