Osoba koja je imala koronu: Nakon 14 dana samoizolacije, natrag na posao – bez testiranja!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na jučerašnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite jedna novinarka je zamolila članove Stožera da objasne kako je moguće da jedna zdravstvena djelatnica, koja je bolovala od korone, nakon 14 dana samoizolacije može doći natrag na posao i to bez ponovljenog testiranja.

– Mi cijelo vrijeme učimo i vidjeli smo da nalaz nekad može biti tjednima pozitivan, ali u pravilu mogućnost prijenosa infekcije postoji dva tjedna. Kasnije to mogu biti defektne čestice i pokazalo se da ljudi ne mogu biti veliki rizik nakon 14 dana. – kazala je Markotić. – prenosi Index

Capak je dodao da su smjernice za takve slučajeve bile da izolacija traje 28 dana. 

– Istovremeno smo pratili kako je to u drugim europskim zemljama i u svijetu i shvatili smo da imamo najstrože kriterije u Europi i onda smo odlučili taj kriterij prilagoditi preporukama ECDC-a. Odlučili smo taj period skratiti i bez testa. – kazao je Capak.

– Najčešće test pokaže da ima pankorona gen pozitivan, a druge gene nema, što znači da su fragmenti gena virusa prisutni na sluznici respiratornog trakta, ali čovjek nije zarazan, i tako se infekcija ne može prenijeti. Odlučili smo da ovakve smjernice primjenjujemo u praksi i računamo da je rizik minimalan. – zaključio je Capak.

Share.

Leave A Reply