Osuđen Splićanin koji je na Uskrs ispred crkve napao snimateljicu: “Jako mi je žao”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

IVAN LOVRINČEVIĆ uvjetno je osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od godine dana zbog napada na snimateljicu N1 televizije, koji se dogodio na Uskrs 2020. godine pokraj crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon samo jednog ročišta sutkinja je danas donijela presudu. Optužen je da je počinio kazneno djelo protiv javnog reda – prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi. Riječ je o prvoj takvoj presudi koja je donesena prema novom Kaznenom zakonu za djelo prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa.

Na današnjem ročištu Lovrinčević se izjasnio krivim za napad na snimateljicu koja je pratila događaj od javnog interesa. Pred sutkinjom i oštećenom medijskom djelatnicom, nakon upita općinske državne odvjetnice, ispričao se zbog neprimjerenog ponašanja.

“Jako mi je žao, shvaćam koliko je to bilo pogrešno”

“Ispričavam se zbog ovog događaja, jako mi je žao, u mom ponašanju nije bilo nikakve namjere, reagirao sam instinktivno, danas shvaćam koliko je to bilo pogrešno, još se jednom ispričavam i garantiram da se takvo nešto više neće ponoviti”, kazao je Lovrinčević, a snimateljica N1 televizije prihvatila je njegovu ispriku, što je bila olakotna okolnost za okrivljenog pri donošenju presude.

Općinsko državno odvjetništvo uvažilo je i njegovo priznanje krivnje, kao i želju da se ispriča medijskoj djelatnici kojoj je toga dana kada se dogodio napad udario rukom po kameri dok je snimala događaj od javnog interesa.

Lovrinčević je više puta ponovio kako je svjestan toga što je učinio i da takvo nešto nikada ne bi ponovio niti bi se obraćao takvim riječima “ljudima koji obavljaju svoj posao, niti bi ih pokušao u tome spriječiti te se zbog toga naročito kaje”.

“Mir s vama, p.…e k…c, j…m vam mater”

U presudi piše kako je Lovrinčević kriv što je 12. travnja 2020. godine s balkona svoje obiteljske kuće, koja se nalazi sa sjeverne strane platoa crkve Svetog Leopolda Bogdana Mandića, najprije vrijeđao novinare koji su se nalazili ispred te crkve i gestikulirao im podignutim rukama s ispruženim srednjim prstom, a takvo ponašanje je snimala novinarska snimateljica N1 televizije.

Nedugo zatim izišao je iz kuće i prišao okupljenim novinarima obrativši im se riječima: “Ajte ća svi.” Kada mu je jedna novinarka kazala “dobar dan, kako ste, sretan vam Uskrs, mir s vama”, izgovorio je riječi “mir s vama, p.…e k…c, j…m vam mater”, a nešto kasnije vozilo je zaustavio pored novinara i, u nakani da snimateljicu onemogući u obavljanju njezinog novinarskog posla, snažno je udario rukom po njezinoj kameri, koju je držala uključenu, istovremeno joj govoreći “šta snimaš, ko ti je dozvolija da snimaš”, navodi se u presudi, čime je, kako je ranije napisano, osobu u obavljanju poslova od javnog interesa silom spriječio u radu.

Lovrinčević je u svojoj obrani naglasio da je u međuvremenu izgubio posao zbog nedjela koje mu se stavilo na teret, što mu se također uzelo u obzir kao olakotna okolnost pri donošenju presude.

Share.

Leave A Reply