Peti Mediteranski festival knjige opet u Split donosi brojne promocije i radionice u slavu čitanja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Split će i peti put biti domaćin Mediteranskom festivalu knjige, koji se ove godine održava od 28. rujna do 2. listopada na svojoj stalnoj lokaciji, već poznatoj ljubiteljima knjige — velikoj dvorani sportskog centra Gripe.

Organizator i ovogodišnjeg Festivala je Zajednica naklada i knjižara Hrvatske gospodarske komore, a Grad Split je ovu manifestaciju ocijenio događanjem od svog posebnog interesa, te se prihvatio pokroviteljstva nad MFK-om, uz Ministarstvo kulture i medija, te Splitsko-dalmatinsku županiju. Time grad želi dati svoj doprinos promociji književnosti i nakladništva kao najvažnijem cilju Mediteranskog festivala knjige. Stoga pozivamo sve Splićane i njihove goste, kao i građane drugih dijelova Hrvatske, da posjete Festival i pokažu da knjiga i dalje ima vjernu publiku.

Uz prodajni sajam knjiga, MFK 2022 donosi zaljubljenicima u pisanu riječ bogat i raznolik program, u kojem vrlo važnu ulogu imaju upravo autori i edukatori iz Splita. Organizatori među brojnim promocijama izdvajaju novi roman Jurice Pavičića ‘Mater Dolorosa’ koji slijedi nakon brojnih nagrada koje je splitski majstor osvojio za svoje prethodno djelo ‘Crvena voda’. Potom je tu ‘Moja dota’ Nore Verde, pa ‘Horror Vacui’ Staše Aras, te ‘Okretište’ Damira Karakaša, ovogodišnjeg dobitnika nagrade ‘Meša Selimović’, čiji je finalist bila i spomenuta Staša Aras. Jurica Pavičić bit će zastupljen i među promocijama dječjih knjiga svojim prvim djelom za mladu publiku, romanom o prijateljstvu  trojice splitskih dječaka ‘Tri kuće, tri prijatelja’.

Najavljen je i program namijenjen najmlađima ‘Tete i barbe pričalice čitaju…’ u realizaciji volontera Udruge MOST, a pod pokroviteljstvom projekta Nacionalna strategija poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija. Svakoga dana u jutarnjim satima na Gripama će splitske tete i barbe pričalice čitati djeci slikovnice i time kod njih poticati maštu, ali prije svega interes za knjigu i čitanje. Očekuje nas i tribina o ‘Juditi’ Marka Marulića Splićanina, čime će se MFK — koji 2021. nije održan — nadovezati na prošlogodišnje obilježavanje 500. obljetnice tiskanja prvog književnog djela pisanog na hrvatskom jeziku. Okosnica tog programa bit će obljetničko izdanje koje uključuje biblijski izvornik, Marulićev ep i roman ‘Judita’ Mira Gavrana, prvi put objavljen prije dvadeset godina.

Organizatori i kreatori programa na MFK-u najavljuju i edukativne radionice za djecu i mlade u svečanom salonu ŠC Gripe kojeg su povodom Festivala preimenovali u Mali Bookvarij. Tamo će Jasmina Žiljak Ilinčić kroz serijal ‘Šaljive narodne priče i legende’ s djecom od šest do 11 godina osmišljavati, glumiti i crtati šaljive priče. Na repertoaru je ukupno pet šaljivih priča i legendi, među ostalima i ‘Čigova je zapravo Mrduja i kako se prodavala pamet na Mrduji’ o vječnom sporu Bračana i Šoltana za hrid u Splitskim vratima.

Djecu i mlade će u tajne kriptografije na radionicama uvoditi Bruna Kolak, dugogodišnja vanjska suradnica Zajednice tehničke kulture Split, za koju je vodila uspješan projekt STEM(AJMO!). Također, izborom zanimljivih radionica na temu knjige i čitanja pridružit će se i splitska Gradska knjižnica Marka Marulića.

Kako je broj sudionika radionica ograničen, obavezna je predbilježba putem online obrasca. Radionice su limitirane brojem sudionika.

Sve informacije o sajmu, festivalu, radionicama i drugim događanjima bit će redovito objavljivane na mrežnim stranicama Festivala https://mfk.hr te društvenim mrežama Festivala (MFK Facebook i MFK Insta) odnosno dostupne upitom na e-mail adresu mfk@mfk.hr.

Vrijedi napomenuti da je ULAZ BESPLATAN i ove godine, a radno vrijeme je od 10 do 20 sati u srijedu, četvrtak i nedjelju dok je u petak i subotu od 10 do 21 sat.

Share.

Leave A Reply